• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести "Са Муслиманима и Хрватима поступано по прописима"
"Са Муслиманима и Хрватима поступано по прописима" Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
четвртак, 19 децембар 2013 09:04

18. 12. 2013. 23:14h | Бета

У одбрану Радована Караџића пред Хашким трибуналом у среду је сведочио бивши обавештајни официр Војске Републике Српске Радомир Радинковић, изјавивши да је према Муслиманима и Хрватима у заробљеничком логору на Мањачи 1992. било поступано у складу са прописима.

Радинковић је изјавио да "нико никада није наредио да се права ратних заробљеника крше" и да је "све било учињено да се она заштите". Вођство Републике Српске, такође, није наредило "малтретирање ни ликвидације" заробљеника.

За убиство двојице заробљеника, сведок је казао да су их починили "на своју руку" војни полицајци против којих је био покренут кривични поступак, а "осуђени су после рата".

Тадашњи председник РС и врховни командант њених оружаних снага, Караџић (68) оптужен је, између осталог, за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида.

"Заробљеницима пружано најбоље што се могло"

Тужитељка Керолин Еџертон предочила је сведоку, у унакрсном испитивању, налазе међународног Црвеног крста да је у логору било "апсолутно недовољно" хране и да су општи животни услови били лоши. Не само да су заробљеници били смештени у бившим шталама, "него је према њима поступано као са животињама", тврдила је заступница оптужбе.

"Не бих се сложио, тврдим да је за већину заробљеника у том тренутку пружано најбоље што се могло", одговорио је Радинковић.

 
Кривица цивилне полиције

Радинковић је потврдио да су се 24 Муслимана из Санског Моста у лето 1992. угушила у камионима којим их је српска полиција пребацивала на Мањачу као и да је један број заробљеника био убијен испред капија логора. За то је, међутим, окривио цивилну полицију која је заробљене спроводила.

Он је потврдио да је међу заробљенима било и малолетника као и оболелих стараца. "Власти које су их хапсиле вероватно су процениле да и њих треба да се смакне, из којег разлога - не знам ... Ми смо процењивали да треба да иду из логора, било у треће земље или било где".

Тврдњу тужитељке да су цивили из општина Кључ, Приједор, Сански Мост хапшени "насумично" и пребацивани на Мањачу "само зато што нису Срби", Радинковић је негирао.

Упитан зашто војне власти у логору нису учиниле ништа да злочине спрече, Радинковић је понављао да је војска била задужена за обезбеђење унутар логора и да није могла интервенисати ван ограде где је надлежна била цивилна полиција.

 

Мишковић: Није било плана за погром несрба

Други данашњи Караџићев сведок Симо Мишковић, који је 1992. био председник Српске демократске странке у Приједору, изјавио да није знао ни за какав план да се Муслимани и Хрвати трајно уклоне злочинима и геноцидом и да "никада за то није чуо у СДС".

Српско преузимање власти у Приједору крајем априла 1992. било је, по сведоку, неопходно да би се српечио "погром" над Србима. И избијање рата, месец дана касније, било је последица напада муслиманских паравојски.

Одговарајући на питања тужитељке Катрине Густавсон, Мишковић је потврдио да је власт преузету у складу са упутством које је Караџић у децембру 1991. дао општинским одборима СДС.


 
Логор Кератерм

Упитан да ли је знао за убиство 200 заробљених у логору Кератерм у лето 1992, Мишковић је одговорио: "Не знам ни сада, први пут то чујем".

На подсећање да су српске снаге напале села у околини Приједора у мају 1992. из којих је велики број цивила пребачен у логоре, Мишковић је изјавио да је "до те реакције дошло после инцидената, а не из чистог хира".

Сведок је потврдио и да је са другим српским политичким лидерима из Приједора посетио логор Омарска, али је негирао своју ранију изјаву да су муслимански заробљеници које је видео међу којима је било и жена, изгледали "болесно и лоше". Казао је и да су "певали српске и четничке песме", али да "не зна да ли су били присиљени".

Иако је тврдио да Омарска није била логор него "истражни центар", сведок је прихватио да је "изненађујуће" било то што нико међу бројним заробљенима није био оптужен ни за шта.

Караџић, који се брани сам, у четвртак ће додатно испитивати Мишковића.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/368829/Sa-Muslimanima-i-Hrvatima-postupano-po-propisima

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2013 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску