• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Петровић: Нисам знао за стрељања
Петровић: Нисам знао за стрељања Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
субота, 18 јануар 2014 21:37

петак, 17. јан 2014, 13:33 -> 13:58

Сведок одбране Миле Петровић негирао је на суђењу Радовану Караџићу да је убио шесеторицу заробљених Муслимана, и да је знао за масовно стрељање после пада Сребренице у јулу 1995. године.

У наставку суђења Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, сведок одбране Миле Петровић негирао је да је, после пада Сребренице, у јулу 1995, као војни полицајац убио шесторицу Муслимана који су се предали.

Петровића је, у ранијем сведочењу против Караџића, за тај злочин оптужио његов тадашњи претпостављени Момир Николић.

"Не могу, људи моји, рећи да сам ја то учинио, кад нисам. Зна то Момир Николић, само се прави да не зна", изјавио је Петровић.

Николић је, у сведочењу против Караџића, испричао да је Петровић, 13. јула 1995, у селу Коњевић Поље убио шесторицу Муслимана који су им се претходно предали, док су се у украденом оклопном транспортеру Унпрофора возили из правца Братунца.

По Николићевом исказу, Петровић му је рекао да је заробљенике побио из освете за смрт свога брата.

Петровић је, међутим, у данашњем исказу рекао да то није истина. Није негирао да је са Николићем и својим командиром Мирком Јанковићем био у оклопном транспортеру, али је тврдио да су, као заробљенике, узели двојицу Муслимана, које су затим одвели у Коњевић Поље и придружили их осталима.

"Зато ја сведочим овде јавно, да ме сви виде и Муслимани и Срби. Ако нађу да сам ошамарио једног војника и Србина и Муслимана, некажњо одмах нека ме стрељају. Он је рекао да ја осветим брата, како ћу га осветити кад ни дан-данас не знам ко ми је убио брата", посведочио је Петровић.

Момир Николић (56), који је био официр за безбедност Братуначке бригаде ВРС, пред Трибуналом је 2003. године признао кривицу за прогон Муслимана из Сребренице, а затим је осуђен на 20 година затвора.

Сведочио је на више суђења против оптужених за геноцид у Сребреници.

Караџића (68), оптужница такође терети за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца, у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995, заузела ту енклаву, која је била под заштитом УН. Караџић је тада био председник РС и врховни командант њених оружаних снага.

Потврђујући да је био у пратњи конвоја којим је ВРС хиљаде заробљеника из Сребренице, 14. јула 1995, била пребацила на локације у околину Зворника, Петровић је изјавио да није знао да ће Муслимани тамо бити стрељани.

У унакрсном испитивању, на сугестију тужитељке Мелисе Пак да је заробљенике отпратио до школе у Ораховцу, где је, по оптужници, ВРС истог дана стрељала око 1.000 Муслимана, Петровић је одговорио да ни данас не зна која је то локација била.

Превезли смо те људе тамо, они су изашли из аутобуса, ушли у ту школу с десне стране пута. Кад су ушли у школу, ми се вратили.

После тога како ћу знати, нико и не зна, ко мени говори... Ако је нешто и било, планови се не говоре војницима, нити ја знам о томе, рекао је Петровић.

За масовна убиства Муслимана, како је казао, чуо је касније из медија.

Упитан да ли је знао за операцију ископавања масовних гробница, коју је у септембру и октобру 1995, ВРС спровела да би тела жртава из Сребренице сакрила на неприступачним локацијама и прикрила трагове злочина, сведок је одговорио негативно.

На инсистирање тужитељке да су камиони са телима пролазили кроз центар Братунца, Петровић је изјавио: "Нисам знао ни за то, то сам чуо после пар дана од других који су били тамо".

Одбрану пред Трибуналом, Караџић ће наставити идуће недеље.

 


http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/1497761/Petrovi%C4%87%3A+Nisam+znao+za+streljanja+.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2014 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску