• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Крајишник: Нико није подржавао бомбардовање Сарајева
Крајишник: Нико није подржавао бомбардовање Сарајева Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
среда, 20 новембар 2013 23:40

20. 11. 2013. 23:12h | Бета


Сведок одбране Момчило Крајишник изјавио је на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, да политичко вођство босанских Срба није подржавало бомбардовање Сарајева.

Момчило Крајишник: Одлука Председништва РС, у јуну 1992, била је да се прекине бомбардовање

Трибунал је Крајишника (68), који је био председник Скупштине РС, правоснажно осудио на 20 година затвора због присилног премештања, депортације и, делимично, прогона Муслимана и Хрвата током рата у БиХ. После издржане две трећине казне, односно 13 година, Крајишник је, одлуком председника Трибунала, 31. августа пуштен на слободу из затвора у Великој Британији.

У унакрсном испитивању, тужилац Алан Тигер  доказивао је да је "политичко вођство босанских Срба позивало на одмазду против муслиманских снага и становништва у Сарајеву".

"Никада нико није подржавао бомбардовање Сарајева. Напротив, била је одлука Председништва РС, у јуну 1992, да се прекине бомбардовање", одговорио је Крајишник. Сведок је рекао да је сада "сигуран да је ВРС узвраћала на ватру из града", иако током рата "није био сигуран" у ту тврдњу војске.

 

"Да уследи нека врста одмазде"

Заступник оптужбе је, као доказ о сведоковој умешаности у нападе на Сарајево, цитирао прислушкивани разговор у којем Крајишник, у пролеће 1995, каже официру ВРС да би "нека врста одмазде морала уследити" и прихвата сугестију саговорника да би то требало бити "у граду". У разговору су помињали модификоване авио бомбе и ракете "огањ", које је, по оптужници, ВРС испаљивала на циљеве у Сарајеву.

Објашњавајући да је разговор вођен после "страшног напада из Високог на Илијаш" и захтева тамошњег српског становништва да се нешто учини, Крајишник је рекао: "Зато сам звао да питам да ли има нешто јаче".


 
Документ "Варијанта А и Б"

За документ "Варијанта А и Б" којим је Српска демократска странка, у децембру 1991, наложила стварање српских општина у местима где су Срби већина, али и тамо где су мањина, Крајишник, како је тврдио, уопште није знао.

Тај документ - које тужилаштво сматра кључним у плану вођства босанских Срба за преузимање власти и успостављање заокружених српских територија - Крајишник је назвао "беспотребним" и "неважним". Тврдио је и да није био примењен у већини општина.

Крајишник је остао и при исказу да, у пролеће и лето 1992, није ништа знао о злочинима над Муслиманима и Хрватима, укључујући незаконито притварање хиљада цивила у логоре код Приједора, злостављање, убиства и присилно премештање.

"Сигурно ја нисам знао, а није сигурно ни Караџић... Да је знао, сигурно би нас обавестио", рекао је Крајишник, додајући да је можда чуо само "гласине".

За масовно убиство 200 Муслимана на превоју Корићанске стијене на планини Влашић, 21. августа 1992, Крајишник је тврдио да је сазнао тек на суђењу пред Трибуналом. Казао је да му је у то време, 22. августа 1992. на Палама, у експлозији гранате, погинула супруга и да га је то преокупирало.

Крајишник је поновио да је заробљавање војника Унпрофора с пролећа 1995. било "очајнички покушај ВРС да спречи НАТО бомбардовање", одбацујући тврдњу тужиоца да су иза те акције стајали политички лидери РС.

По оптужници против Караџића, ВРС је, у мају и јуну 1992, узела више од 200 "плавих шлемова" УН за таоце и користила их као "живи штит" у покушају да заустави ваздушне ударе НАТО.
 
Као доказ, тужилац Тигер је цитирао више прислушкиваних телефонских разговора у којима је Крајишник, поред осталог, уверава саговорнике из српске дијаспоре да "плави шлемови" неће бити пуштени док за њих не буде "плаћена највиша цена". Један од саговорника, претходно му је рекао да су "таоци најјефтинија противавионска одбрана".

Сугеришући да је само "релаксирао" "радикалне" саговорнике из дијаспоре, Крајишник је тврдио да припадници Унпрофора нису били таоци, већ "ратни заробљеници". Поновио да је то "хапшење војника и приказивање на телевизији било очајнички покушај да се спречи бомбардовање".

"Ја мислим да је то ВРС спровела, а ако има неки документ да Караџић то каже, ја ћу то повући... Ако има доказа да је Караџић наредио да се хапсе таоце, а ја то не знам, могао бих рећи да је то акт одвраћања", изјавио је сведок.

Крајишник је рекао и да "не верује да би (командант ВРС Ратко) Младић то спровео да је била Караџићева иницијатива", подсећајући да је то било "време раскола између Караџића и Младића".

Крајишник ће, на крају вишедневног сведочења, у четвртак један сат одговарати на додатна питања Караџића, оптуженог и за геноцид у Сребреници.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/361726/Krajisnik-Niko-nije-podrzavao-bombardovanje-Sarajeva

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску