• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Крајишник: Политика српског руководства није била етничко чишћење
Крајишник: Политика српског руководства није била етничко чишћење Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
четвртак, 21 новембар 2013 19:35

Срна - 21.11.2013 15:20

ХАГ - Пети дан свједочења на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, свједок Момчило Крајишник изјавио је да политика српског руководства у БиХ није била етничко чишћење, као што се наводи у оптужници.

"Наша политика није била етничко чишћење, већ да сви који желе могу да остану, с тим да они који желе добровољно отићи, то могу учинити. Жељели смо да паралелно постоји слобода кретања, а да они који остану, имају иста права", рекао је први предсједник Народне скупштине Републике Српске.

 

Крајишник је одговарао на додатна питања оптуженог након дводневног унакрсног испитивања тужиоца, преноси БИРН.

Караџић је Крајишнику предочио његов проглас из априла 1992. године у којем се поручује бошњачком становништву да ће можда живјети у "муслиманском дијелу БиХ, а можда и у српском".

"То ће зависити од политичког договора. За сада сте ви у српској БиХ и треба да уживате иста права као Срби", наведено је у прочитаном прогласу, који, према Крајишнику, одражава тадашњу српску политику.

Одговарајући на питања о односу власти и Војсци Републике Српске /ВРС/, Крајишник је рекао да су министри одбране били маргинализовани. Он је рекао да су официри ВРС на челу с командантом Ратком Младићем били против злочина.

"Кад год би долазио, Младић је имао снажан отпор према вршењу злочина. За паравојне формације је говорио да никад криминалци не могу направити државу. Ја то морам рећи, иако смо једно вријеме били у расколу", навео је Крајишник.

Према Крајишниковом свједочењу, политика српске стране била је да се заробљеници ослободе по принципу "сви за све", али да то није наилазило на одобравање свих бошњачких представника.

Крајишник, који је послије издржане двије трећине казне пуштен на слободу 31. августа, свједочење је окончао изражавајући захвалност судијама на помоћи у вези са захтјевом који је поднио за ревизију његове пресуде.

Суђење Караџићу биће настављено у уторак, 26. новембра.

 


http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Krajisnik-Politika-srpskog-rukovodstva-nije-bila-etnicko-ciscenje-219121.html

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску