• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести ВРС није силом остварила циљеве
ВРС није силом остварила циљеве Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
уторак, 19 новембар 2013 19:06

уторак 19.11.2013 | 17:13 | Бета

Хаг -- Момчило Крајишник тврдио је данас, на суђењу Радовану Караџићу, да Војска Републике Српске није силом остваривала шест стратешких ратних циљева.

Како је рекао, те циљеве су 1992. формулисали он и Караџић.

Крајишник је то тврдио док га је, као сведока одбране, унакрсно испитивао тужилац Алан Тигер који му је предочио низ доказа да је политичко вођство Републике Српске у мају 1992. наложило војсци да оствари стратешке циљеве од којих је био први и свеобухватан насилно раздвајање од Муслимана и Хрвата.

 

Не поричући да је као председник Скупштине РС учествовао у формулисању тих стратешких циљева, Крајишник је тврдио да су они били "политички", а не "војни", односно да је намера била да се постигну преговорима у складу с планом португалског дипломате Жозеа Кутиљера, а не силом.

Сведок је, стога, негирао да је ВРС од њега и Караџића добила задатак да силом оствари стратешке циљеве.

Трибунал је Крајишника (68) правоснажно осудио на 20 година затвора због присилног премештања, депортације и, делимично, прогона Муслимана и Хрвата током рата у БиХ.

После издржане две трећине казне, односно 13 година, Крајишник је, одлуком председника Трибунала 31. августа пуштен на слободу из затвора у Великој Британији. Оптужница за прогон несрпског становништва широм БиХ који је у седам општина имао размере геноцида, терети и Караџића (68), ратног председника РС и врховног команданта њених оружаних снага.

Поред раздвајања од Муслимана и Хрвата, ратни циљеви, које је у мају 1992. усвојила Скупштина РС, били су подела Сарајева, повезивање Посавским коридором српских територија на западу и истоку БиХ са Србијом, уклањање Дрине као границе међу Србима, излазак на Неретву и на Јадранско море.

"Стратешки циљеви били су платформа за преговоре... Циљ политичког руководства није био да се заузму територије и силом наметне политичко решење... Знали смо да се рат мора окончати пристанком све три стране", одговорио је Крајишник.

Потврђујући да су српске снаге контролисале 70 одсто територије БиХ, сведок је инсистирао да ВРС није остваривала стратешке циљеве, на које су босански Срби, иначе, "имали право".

"Да је (командант ВРС Ратко) Младић остваривао стратешке циљеве, узео би део Сарајева, изашао би на море", казао је Крајишник, сугеришући да је ВРС "спонтано" деловала у "одбрани" српског народа и територија.

По Крајишнику, "Младић је ослобађао територије где је могао, није се водио стратешким циљевима и нису били облигаторни за њега... То су били политички циљеви - Младић је могао да их зна - али то нису била наређења".

Пошто му је тужилац Тигер цитирао његову изјаву да се "уједињена српска држава... мора остварити", "политичким и војним планом", Крајишник је узвратио да "90 одсто Срба и тада, и данас, и увек жели да живи заједно са Србијом", али да то није било могуће и да је "данашња БиХ - компромис".

"Наш циљ био је, не да се уједини РС са Србијом, него да буде мека граница", казао је сведок, тврдећи да је данас тако.

Сопствено залагање за запоседање територија у Сарајеву и околини, у складу с Директивом број један упућеном ВРС, Крајишник је прокоментарисао речима:

"Нисам рекао да се узме Башчаршија, ни Бутмир... само да се следи оно где су српске територије". Тврдио је да су се његове речи односиле на српске територије које су "држали Муслимани".

Током опширног унакрсног испитивања, Крајишник је говорио: "Српске територије требало је ослободити и спојити... Неко је те територије заузео"; "Војска је имала право да ослобађа српске територије"; "Ниједан циљ не каже: 'Узмите туђу територију, то би био криминал'"; "Ниједан стратешки циљ није био на који нисмо имали право".

Тужилац Тигер питао је Крајишника и сматра ли да је "криминално наређење" којим је ВРС с пролећа 1993. добила задатак да смишљеним дејствима из Подриња отера непријатеља, "заједно са муслиманским становништвом".

"Ја сам то потврдио на мом суђењу, на вашу сугестију... Аутор, генерал (Радивоје) Милетић после ми је рекао да не зна како се поткрала таква грешка... чудио се. Младић од нас никада није добио задатак да етнички очисти Подриње... Етничко чишћење никад није било политика наша", одговорио је сведок.

Тадашњег Младићевог помоћника, пуковника Милетића Трибунал је неправоснажно осудио на 19 година затвора због учешћа у злочину у Сребреници 1995. године.

Негирајући да је имао сазнања о злочинима над несрпским становништвом, Крајишник је тврдио да од врха ВРС "никада нисам чуо да кажу: 'десили су се неки злочини' за које сам сазнао на овом суду".

Заступник оптужбе подсетио је Крајишника на пресуду којом је осуђен као "круцијални" учесник у удруженом злочиначком подухвату у циљу насилног и трајног уклањања Муслимана и Хрвата с територија планиране српске државе.

"Ја признајем пресуду која је коначна, али не признајем догађаје који су се десили", узвратио је Крајишник, најављујући да ће зато тражити "ревизију" пресуде.

Тужилац Тигер сутра ће наставити унакрсно испитивање Крајишника.

 

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=11&dd=19&nav_id=779417&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску