• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести “Није било плана за протеривање несрба“
“Није било плана за протеривање несрба“ Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
понедељак, 18 новембар 2013 23:02

18. 11. 2013. 19:57h | Бета

Сведок одбране Радослав Брђанин изјавио је на суђењу Радовану Караџићу, да 1992. није постојао "стратешки план" власти босанских Срба за протеривање Муслимана и Хрвата из Босанске крајине.
 
Караџић (68), тадашњи председник Републике Српске и врховни командант њених оружаних снага, оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина, укључујући и неколико крајишких, имао размере геноцида.

Хашки трибунал је 2007. правоснажно осудио Брђанина (65) на 30 година затвора због прогона, депортације, присилног премештања и мучења муслиманског и хрватског становништва. Брђанин је ухапшен у јулу 1999, а казну тренутно издржава у Данској.

Брђанин, који је 1992. био председник кризног штаба Аутономне регије Крајина (АРК), изјавио је да тај штаб није примао наређења од Караџића и власти са Пала, као и да није био надређен општинским кризним штабовима, који су "одлучивали независно".

Кризни штабови били су, по оптужници, инструмент преко којих је власт са Пала заокруживала територије које је сматрала својим, насилним заузимањем општина, при чему су почињени злочини над несрбима. Према Брђанину, међутим, кризни штабови никада нису позивали на присилно премештање Муслимана и Хрвата, већ су били за "реципрочну" и "добровољну" размену.

Као доказ за то, сведок је навео и да је за "добровољни" одлазак било неопходно да несрби поднеску потврду о имовини коју остављају, како би је власти "привремено обезбедиле". Караџић се, како је Брђанин изјавио, увек залагао за поштовање власништва, Женевских конвенција и закона и обичаја ратовања.

Тужилац Алан Тигер, током унакрсног испитивања, Брђаниновом исказу супротставио је супротне налазе из пресуде коју му је Трибунал изрекао. Пресудом је утврђено да је кризни штаб АРК "координисао трајно протеривање несрба" из 13 општина, "у складу са стратешким планом" влати РС.

 

Пресељавање било неминовно

"Никакав стратешки план о пресељењу није постојао... Ситуација је налагала да је боље да се људи преселе, него да гину и страдају... Било је на свим странама пресељавања... Не правдам то, али било је неминовно", одговорио је Брђанин, истакавши да је "постојао план за одбрану или како да заокружимо нашу територију, али... не да се нашкоди другим народима".


Без рапорта из Омарске

Рекавши да је био обавештен да су у Омарској "Муслимани склоњени од екстремних Срба и Муслимана", Брђанин је тврдио да је, са делегацијом српских политичара, кратко био на улазу у логор. Негирао је тврдње сведока да му је командант логора Жељко Мејакић "предао рапорт".

Заступник оптужбе је из пресуде цитирао и да је кризни штаб АРК користио полицију за спровођење мера против Муслимана и Хрвата.

Сведок је то негирао, рекавши да је штаб "доносио одлуке" и да је полицијом командовало Министарство унутрашњих послова. Тигерову тврдњу да су општински штабови те одлуке АРК сматрали "обавезујућим", Брђанин је одбацио.

Побијајући навод из пресуде да је отпуштање било прва од дискриминативиних мера против Муслимана и Хрвата, Брђанин је тврдио отпуштани, већ само "премештани" са челних положаја "у јавним предузећима, где је доток информација такав да су могли да нашкоде нашој одбрани". Оспоравао је и налаз из пресуде да је уживао "значајну моћ", коју му је дала власт са Пала, премда је, током рата, био и министар грађевинарства и потпредседник Владе РС.

На питање тужиоца да ли је знао да је "37.000 хиљада Муслимана и Хрвата било затворено у Омарској и Трнопољу, након што су очишћени Хамбарине и Козарац", Брђанин је одговорио да се "за многе ствари није знало, ја нисам знао". "Ја нисам имао заробљенике, био сам цивилни орган...Увек је било људи спремних да направе злочин".

 

Погрдне изјаве о Муслиманима

Тужилац Тигер позивао се и на неке од Брђанинових погрдних изјава о Муслиманима, којима је, по пресуди, ширио страх и мржњу и "подстакао" злочине над несрбима.

"Највећи проблем" је што Муслимани чине 14,5 одсто становништва Бањалуке, цитирао је тужилац речи којим је Брђанин, по пресуди, позивао на одлазак несрба. У судници је приказан и снимак говора у којем је Брђанин у Бањалуци за Муслимане рекао да су "поган".

"Те изјаве су знале бити оштре и увредљиве, последица су емоционалног стања... били смо у рату и увреде су пљуштале на све стране. Само сам требао нагласити да се односе на муслиманско руководство, а не на цео народ... Нису те моје изјаве за поносити се", одговорио је Брђанин.

Процес Караџићу у уторак ће бити настављен унакрсним испитивањем Момчила Крајишника.

 

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/361108/Nije-bilo-plana-za-proterivanje-nesrba

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску