• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Поплашен: Караџић се залагао за истину и правду
Поплашен: Караџић се залагао за истину и правду Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
субота, 16 новембар 2013 02:48

ХАГ, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић залагао се за борбу за истину и правду, као и за права која су и други имали, наведено је у изјави Николе Поплашена, чији је сажетак прочитан пред Хашким трибуналом.

У наставку доказног поступка одбране Караџића данас је саслушано свједочење Поплашена, који је у априлу 1992. био савјетник Предсједништва Српске Републике у БиХ, а од јуна исте године комесар Предсједништва Српске за општину Вогошћа.

У изјави се наводи да је Поплашен средином 1992. године "инсистирао на пуном сједињавању са Републиком Српском Крајином", да је о томе разговарао са Караџићем и да му је он "објаснио да ниједна велика сила не стоји иза Срба, да је његов /Поплашенов/ радикализам заблуда", те да је то "продубило разлике у њиховим погледима".

Поплашен је за Караџића рекао да су га његов "демократски приступ и стрпљење, чак и када су аргументи саговорника били слаби и неуверљиви, довели до закључка да он није био лидер са ауторитетом и да није био лидер који је могао да утврди свој ауторитет на потребном нивоу".

Tужилац Керолин Еџертон подсјетила је на изјаву коју је Поплашен раније дао, када је Караџића описао као "насилног", што је свједок појаснио да је уствари рекао да је "виолентан", а да је то грешком преведено на енглески језик као "виолент", односно насилан.

"Виолентна особа нема везе са насиљем, то је опис менталитета који је дао Јован Цвијић и означава да неко може лако да експлодира. Караџић је могао да грми у некој ситуацији, када се уради нешто противзаконито, али то не значи да је ријеч о насилнику, као трајној карактеристици његове личности", рекао је Поплашен.

На Караџићево питање да ли му је био познат његов став према етничком чишћењу и да ли је фаворизовао протјеривање муслимана и Хрвата са српске територије, свједок је одговорио да му је познато да је он "чак инсистирао на томе да нико не буде депривилегован на било који начин".

Судију О-Гон Квона занимало је због чега се Караџић свједоку обраћао са "господине предсједниче" и да ли се то односи на неку његову функцију на факултету.

Поплашен је појаснио да, као некадашњи предсједник Републике Српске, има право да га и по престанку обављања функције ословљавају на тај начин.

Главни претрес биће настављен у понедјељак, 18. новембра.

 

http://www.srna.rs/novosti/155679/poplasen-karadzic-se-zalagao-za-istinu-i-pravdu.htm

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску