• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Дел Понте објавила поверљиве информације
Караџић: Дел Понте објавила поверљиве информације Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг   
петак, 27 септембар 2013 18:41

27.09.2013 14:27

ХАГ - Радован Караџић је затражио од Хашког трибунала да истражи наводе да је бивша главна тужитељка тог суда Карла дел Понте пренела Американцима садржину поверљивог списка сведока одбране бившег председника Србије Слободана Милошевића, саопштено је данас из тог суда.

Бивши председник Републике Српске је, у данас објављеном поднеску, затражио од председника Хашког трибунала Теодора Мерона да именује специјално судско веће које би размотрило евентуално именовање "пријатеља суда", који би, за рачун тужилаштва, истражио наводе да је Дел Понте одговорна за непоштовање суда јер је обелоданила поверљиве информације.

 Захтев се темељи на тајној депеши америчке амбасаде у Хагу, објављеној на Викиликсу, у којем је наведено да је Дел Понте 16. априла 2004. година потврдила представницима САД садржину поверљивог списка сведока, који је Милошевић три дана раније био поднео Трибуналу.

"Читајући директно с листе, она је рекла да списак обухвата бившег председника (САД) Била Клинтона, бившу државну секретарку Медлин Олбрајт, бившег секретара за одбрану Вилијема Коена, амбасадора Кристофера Хила, генерала Веслија Кларка и бившег амбасадора Ричарда Холбрука", наведено је у копији депеше, коју је Караџић приложио уз захтев.

Дел Понтеова је, према тој депеши, обећала представницима амбасаде да ће их обавештавати о развоју догађаја везаних за Милошевићев списак сведока.

Признајући да он лично нема надлежности да штити права Милошевића, који је преминуо 2006. године у притворској јединици Трибунала, Караџић је истакао да нема никог другог ко би изнео то питање пред Трибунал.

Бивши лидер РС је додао да је у његовом личном интересу да обезбеди функционисање механизама за контролу одговорности тужилаца који објављују поверљиве информације.

"Ако тужилац може некажњено да објављује поверљиве информације о сведоцима одбране, Караџић онда нема поверења да су његови поднесци заштићени", пише у поднеску.

 

http://www.tanjug.rs/novosti/100639/karadzic--del-ponte-objavila-poverljive-informacije.htm

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2013 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску