• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тражи Крајишника и Младића за свједоке одбране
Караџић тражи Крајишника и Младића за свједоке одбране Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
субота, 28 септембар 2013 18:31

Фена - 27.09.2013 16:59

ДЕН ХАГ - Бивши предсједник Скупштине Републике Српске (РС) Момчило Крајишник и ратни командант Војске РС (ВРС) Ратко Младић на списку су свједока одбране који је Радован Караџић доставио Хашком трибуналу.

Караџићу и Младићу се у Хашком трибуналу суди по истој оптужници која их терети за геноциде у Сребреници и још седам босанскохерцеговачких општина, прогон Бошњака и Хрвата широм БиХ, терорисањем становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, те узимање за таоце припадника Уједињениг нација (УН).

Крајишник је 31. августа ове године пуштен из затвора у Великој Британији, пошто је издржао двије трећине казне од 20 година затвора на коју га је Трибунал осудио због депортације, присилног премјештања и, дјеломично, прогон несрба у БиХ.

Крајишниково свједочење најављено је за новембар, а Младићево за децембар, јавио је БИРН Justice Report.

У априлу ове године Караџић је затражио да Трибунал обавеже Младића на свједочење посебним налогом (субпоеном), пошто је Младић одбио да добровољно свједочи.

О том захтјеву, расправно вијеће још није донијело одлуку. Како је прецизирано у том захтјеву, одбрана Младића очекује да потврди да "никада није извјестио Караџића, усмено или писмено, да ће заробљеници из Сребренице бити стрељани, да се стрељају или да су стрељани, као и да никада није било Караџићевог наређења, планова или намјере да се заробљеници погубе".

На списку свједока Караџићеве одбране за децембар су и генерал ВРС Здравко Толимир, те пуковници Љубиша Беара и Вујадин Поповић, које је Трибунал неправоснажно осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници.

Хашки трибунал је Толимира и Беару раније обавезао да свједоче на суђењу Караџићу, али је Толимир на ту одлуку уложио жалбу.

Апелационо вијеће суда још није одлучило о тој жалби, а од те одлуке зависи хоће ли Толимир и остали осуђени или оптужени официри ВРС-а свједочити у процесу против Караџића.

Суђење Караџићу биће настављено 29. октобра, по истеку двомјесечне паузе које му је расправно вијеће одобрило ради додатних припрема за одбрану од оптужбе за геноциде над муслиманима и Хрватима у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник.

 

http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Karadzic-trazi-Krajisnika-i-Mladica-za-svjedoke-odbrane-211358.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2013 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27
29 30          

Помоћ за Републику Српску