• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести На захтев Радована Караџића именовано специјално веће поводом оптужби против Карле Дел Понте
На захтев Радована Караџића именовано специјално веће поводом оптужби против Карле Дел Понте Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
уторак, 01 октобар 2013 19:37

01. 10. 2013 |  Прессонлине, Танјуг

На захтев Радована Караџића именовано специјално веће поводом оптужби против Карле Дел Понте

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон именовао је данас, на захтев Радована Караџића, специјално судско веће које ће размотрити има ли основа да бивша главна тужитељка Трибунала, Карла дел Понте, буде оптужена због непоштовања суда због преношења поверљивих информација Американцима.

Специјално веће ће, према Мероновој одлуци, чинити судије Кристоф Флиге, Баконе Џастис Молото и Бартон Хал, саопштено је из Трибунала.

Караџић је прошле седмице затражио од председника Трибунала да именује специјално судско веће које би размотрило евентуално именовање "пријатеља суда", који би, за рачун тужилаштва, истражио наводе да је Дел Понте пренела Американцима садржину поверљивог списка сведока одбране бившег председника Србије Слободана Милошевића.

Караџићев захтев се темељи на тајној депеши америчке амбасаде у Хагу, објављеној на Викиликсу, у којем је наведено да је Дел Понте 16. априла 2004. година потврдила представницима САД садржину поверљивог списка сведока, који је Милошевић три дана раније био поднео Трибуналу.

"Читајући директно с листе, она је рекла да списак обухвата бившег председника (САД) Била Клинтона, бившу државну секретарку Медлин Олбрајт, бившег секретара за одбрану Вилијема Коена, амбасадора Кристофера Хила, генерала Веслија Кларка и бившег амбасадора Ричарда Холбрука", наведено је у копији депеше, коју је Караџић приложио уз захтев.

Дел Понтеова је, према тој депеши, обећала представницима амбасаде да ће их обавештавати о развоју догађаја везаних за Милошевићев списак сведока.

Признајући да он лично нема надлежности да штити права Милошевића, који је преминуо 2006. године у притворској јединици Трибунала, Караџић је истакао да нема никог другог ко би изнео то питање пред Трибунал.

Бивши лидер РС је додао да је у његовом личном интересу да обезбеди функционисање механизама за контролу одговорности тужилаца који објављују поверљиве информације.

"Ако тужилац може некажњено да објављује поверљиве информације о сведоцима одбране, Караџић онда нема поверења да су његови поднесци заштићени", пише у поднеску.

 

 

http://www.pressonline.rs/svet/globus/287564/na-zahtev-radovana-karadzica-imenovano-specijalno-vece-povodom-optuzbi-protiv-karle-del-ponte.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2013 >
н п у с ч п с
    2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску