• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Тужилаштво: Караџићева тврдња о Дел Понте неоснована
Тужилаштво: Караџићева тврдња о Дел Понте неоснована Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг   
понедељак, 07 октобар 2013 19:23

04.10.2013 16:08

ХАГ - Тужилаштво Хашког трибунала оповргло је данас тврдњу Радована Караџића да је бивша главна тужитељка тог суда Карла дел Понте пренела Американцима садржину поверљивог списка сведока одбране бившег председника Србије Слободана Милошевића.

У поднеску Хашког тужилаштва истиче се да нема разлога да се верује да је Дел Понте одговорна за непоштовање суда и да је стога свака истрага о томе неоснована, с обзиром на то да је списак сведока раније поднео сам Милошевић као поверљиви документ, што значи да није био под печатом Трибунала.

Караџић је Хашком трибуналу 27. септембра поднео захтев да истражи наводе да је Дел Понте одговорна за непоштовање суда.

Бивши председник Републике Српске је тада од председника Хашког трибунала Теодора Мерона затражио да именује специјално судско веће које би размотрило евентуално именовање "пријатеља суда", који би истражили ове наводе.

Захтев се темељи на тајној депеши америчке амбасаде у Хагу, објављеној на Викиликсу, у којој је наведено да је Дел Понте 16. априла 2004. година потврдила представницима САД садржину поверљивог списка сведока, који је Милошевић три дана раније био поднео Трибуналу.

"Читајући директно с листе, она (Дел Понте) рекла је да списак обухвата бившег председника (САД) Била Клинтона, бившу државну секретарку Медлин Олбрајт, бившег секретара за одбрану Вилијема Коена, амбасадора Кристофера Хила, генерала Веслија Кларка и бившег амбасадора Ричарда Холбрука", наведено је у копији депеше, коју је Караџић приложио уз захтев.

Мерон је захтев усвојио после три дана и формирао веће које ће испитати да ли ће се покренути истрага.

Тужилаштво истиче да је Милошевић сам раније јавно рекао да намерава да позове истакнуте америчке званичнике да сведоче у његову одбрану и да депеша стога "једноставно представља обавештење Дел Понтеове америчкој влади о информацијама које ће свакако примити и у складу с којима ће деловати током суђења и на које им је, штавише, сам Милошевић делимично скренуо пажњу".

"Уколико Веће донесе супротан закључак и одлучи да покрене истрагу, та истрага неизбежно мора да обухвати понашање оптуженог, његовог правног саветника и његовог тима одбране у погледу јавног изношења захтева и депеше", сматра тужилаштво.

Оно, такође, истиче да је Караџић јавно износио исти материјал, јер је у судници обелодањивао ко ће сведочити у његову одбрану.

Одлука оптуженог и његовог тима одбране да јавно изнесе овај материјал указује на то да они и сами не верују у свој аргумент да такво понашање представља непоштовање суда, указује тужилаштво.

 


http://www.tanjug.rs/novosti/101398/tuzilastvo--karadziceva-tvrdnja-o-del-ponte-neosnovana.htm

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску