• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић није желио прогон, тврди Поплашен
Караџић није желио прогон, тврди Поплашен Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
петак, 15 новембар 2013 18:54

БИРН - 15.11.2013 16:09

ХАГ - У наставку суђења Радовану Караџићу, свједок Одбране Никола Поплашен је изјавио да током рата у БиХ оптужени није био заговорник протјеривања Бошњака и Хрвата са српских територија.

Поплашен, који је 1992. био повјереник власти Републике Српске у Вогошћи, а послије рата је изабран за предсједника Републике Српске, рекао је да никада није чуо да је Караџић инсистирао на етничком прогону.

На питање Караџића какав је био његов став о злочинима над Бошњацима и Хрватима, Поплашен је казао да је Караџић “тражио да се спроводе законске процедуре и да се починиоци казне”. Додао је да правосуђе Републике Српске није имало довољно капацитета за то иако је било “много таквих суђења”.

Поплашен је потврдио да је у Вогошћи 1992. године било “центара за притварање” несрба, али је нагласио да је, чим је за њих сазнао, тражио од Министарства правде Републике Српске да ти притвори “буду укључени у систем”.

“Инциденти су се дешавали, али нису били систематска политика, нити их је вођство Републике Српске одобравало”, рекао је Поплашен.

Караџића, ратног предсједника Републике Српске и врховног команданта њених оружаних снага, оптужница терети за прогон несрпског становништва широм БиХ, који је у седам општина имао размјере геноцида. Он је оптужен и за геноцид у Сребреници, терор над цивилима у Сарајеву и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце.

У унакрсном испитивању, тужитељка Kаролине Едгертон предочила је свједоку да су Бошњаци и Хрвати из притвора у Вогошћи били одвођени на принудни рад на фронт, гдје су коришћени и “као живи штит”, при чему су неки убијени и рањени.

“Слажете ли се да би то био злочин?” питала је тужитељка. “У читавом свијету је тако, укључујући Либију, Афганистан”, узвратио је Поплашен. “Слажете ли се?” поновила је Едгертон. “Да”, одговорио је свједок.

Поплашен је, међутим, сугерисао да је одвођење цивила на борбену линију било дио “законите мобилизације, без обзира на националну припадност”. “Јесу били већински Муслимани, али и Срби су имали војну обавезу”, додао је Поплашен.

На подсјећање тужитељке Едгертон да је у изјави 2006. године потврдио да је незаконито затварање несрпских цивила у Вогошћи било “злочин”, Поплашен је казао да се то односило на објекте које он није видио. “Ја сам тражио од Министарства правде да се то интегрише у правни систем, јер би у супротном заиста било криминал”, појаснио је Поплашен.

Свједоковој изјави да врх Српске демократске странке (СДС) и њен лидер Караџић нису имали власт над општинским кризним штабовима и Територијалном одбраном (ТО), заступница Оптужбе супротставила је Караџићев скупштински говор у којем је 1995. године рекао да је “СДС формирала војску... ТО и српске бригаде”.

Поплашен је то протумачио као “обавезу цивилних власти да у кризи мобилишу ТО”, која је била наведена “у Уставу БиХ”.

На свједокову тврдњу да у Вогошћи и другдје није било етничког чишћења, већ само добровољног одласка људи, узрокованог “хаосом”, заступница Оптужбе предочила је доказе о протјеривању Бошњака и Хрвата у Бијељини и Бањалуци 1994. године, када, како је казала, “није било хаоса”.

“Сарајево је тако напустило 100.000 Срба”, узвратио је Поплашен.

Суђење Караџићу биће настављено у понедјељак, 18. новембра.


 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Karadzic-nije-zelio-progon-tvrdi-Poplasen-218334.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску