• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести И Крајишник брани Караџића
И Крајишник брани Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
недеља, 20 октобар 2013 18:24

Е. Р. | 19. октобар 2013. 21:43


Суђење првом председнику Српске у Хагу. Одбрана позвала и Зорана Лилића, Првослава Давинића...


НЕКАДАШЊИ председник Скупштине босанских Срба Момчило Крајишник, који је недавно изашао из затвора у Енглеској пошто је издржао две трећине од 20 година, на колико га је осудио Хашки трибунал, сведочиће ускоро на суђењу првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу. Датум када ће Крајишник отпутовати у Хаг биће накнадно утврђен.

Према речима адвоката Горана Петронијевића, Караџићевог правног саветника, Крајишник ће сведочити о читавом низу догађаја.

- Говориће о периоду оснивања СДС, затим да је оснивање те странке био одговор на оснивање СДА, као и да није било никаквог удруженог злочиначког подухвата - најављује, за „Новости“, Петронијевић.

Иначе, ово неће бити први пут да се бивши функционери РС сретну у хашкој судници. У жалбеном поступку против Момчила Крајишника, Караџић је сведочио као сведок његове одбране.

Осим Крајишника, одбрана Радована Караџића припремила је читав списак познатих имена. Међу њима су и бивши председник СРЈ Зоран Лилић и некадашњи министар одбране Првослав Давинић.

За разлику од њих, који би требало да сведоче уживо, у процесу против Караџића биће унето много изјава сведока који су се у хашкој судници појављивали у истом својству као и он. Међу њима су, рецимо, Радослав Брђанин, који је осуђен на 30 година затвора у случају „Крајина“, затим Миломир Стакић, који је у случају „Приједор“ осуђен на 40 година робије, те Жељко Мејакић, који је у државном суду БиХ осуђен на 21 годину затвора због злочина у логору Омарска.

У корист Караџићеве одбране унеће се и изјава једног од оснивача СДС, књижевника Мирослава Тохоља, као и некадашњег председника РС Николе Поплашена.

Према речима Горана Петронијевића, одбрана ће довести у судницу и низ заштићених сведока. Према досадашњим плановима, Караџић би требало да заврши са извођењем својих сведока у марту.

 


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:459684-I-Krajisnik-brani-Karadzica

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску