• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Ковач: Караџић није знао за дешавања у Сребреници
Ковач: Караџић није знао за дешавања у Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
петак, 01 новембар 2013 17:59

01/11/2013 | 18:34  | СРНА

Свједок Томислав Ковач данас је, у наставку свједочења пред Хашким трибуналом, рекао да ни он, као тадашњи замјеник министра унутрашњих послова Републике Српске, нити тадашњи предсједник Српске Радован Караџић, нису знали за дешавања на подручју Сребренице у јулу 1995.

Ковач је посвједочио да су Караџић и командант Главног штаба Војске Републике Српске Ратко Младић у то вријеме били у свађи и да међу њима није било контакта.

Он је рекао да је 12. јула добио наредбу да у Сребреници успостави полицијску станицу, а да је тих дана са Караџићем разговарао само о ситуацију у Сарајеву.

Ковач је изјавио да је на захтјев тадашњег шефа Државне безбједности Србије Јовице Станишића у септембру 1995. истраживао догађаје у Сребреници и утврдио да нема доказа који би указивали да је Караџић имао улогу у планирању, подстрекивању, наређивању, подстицању и помагању ликвидација заробљеника из Сребренице у било којој фази операције, те да није знао за постојање таквог плана.

Свједок је, током испитивања тужиоца, навео да се "није радило о истрази, већ о оперативном истраживању" и да је "у то вријеме имао информацију да је пуковник Љубиша Беара био оперативац и главни идеолог стрељања заробљеника до којег је дошло у сребреничкој операцији".

На питање тужиоца како то да тада, као министар унутрашњи послова Републике Српске, са Караџићем није разговарао о мјестима масовних погубљења, Ковач је навео да је његов ангажман прекинут након што је доживио потрес мозга у хеликоптерској несрећи у којој је погинуо његов сарадник.

Тужилац Николс је упоређивао Ковачев данашњи исказ са ранијим изјавама, констатујући да је "стотину пута измијенио исказ", што је свједок одбацио тврдећи да тужилац "изврће ријечи".

Главни претрес биће настављен у понедјељак, 4. новембра, када ће Караџић додатно испитивати свједока.

Пред крај засједања, нешто прије 15.00 часова, у зграду Хашког трибунала ушао је Момчило Крајишник, који се налази на листи свједока Караџићеве одбране за идућу седмицу, те се упутио према галерији суднице.

Крајишник је био члан Главног одбора СДС-а и био је предсједник Народне скупштине Републике Српске. У Хашком трибуналу је био осуђен на 20 година затвора, због прогона, депортација и присилног премјештања несрпског становништва у БиХ.

Из затвора у Великој Британији пуштен је 31. августа, након што је издржао двије трећине изречене казне.

 

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=99329

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску