• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Крајишник: Дејтон уважио пријератне приједлоге руководства Срба
Крајишник: Дејтон уважио пријератне приједлоге руководства Срба Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
четвртак, 07 новембар 2013 17:35

07.11.2013 16:01 | СРНА

Хаг - Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник оспоравао је данас, првог дана свједочења у одбрану Радована Караџића у Хашком трибуналу, да је постојао план или удружени злочиначки подухват, чији је циљ био да се протерају муслимани са српских подручја у БиХ, како се то наводи у оптужници.

Крајишник је рекао да је увијек било предвиђено да припадници мањина живе у свим дијеловима БиХ и да ће њихова права бити поштована.

Он је потврдио да никада није имао намјеру да муслимани буду уништени као група, у цјелини или дјелимично, и да није знао да је такав став постојао код било кога из српског руководства у БиХ.

Објашњавајући историјски контекст догађаја уочи избијања сукоба у БиХ, Крајишник је навео да је још почетком 1991. године добио информације о формирању "Патриотске лиге", али да је био идеалиста и није вјеровао безбједњацима.

У прилог тврдњи да се муслиманска страна нелегално наоружавала и припремала за рат, цитиран је дио из књиге "Сјећања" ратног муслиманског лидера Алије Изетбеговића, гдје описује како је Југословенска народна армија /ЈНА/ за то знала, али да је то "отрпјела, јер се није осјећала довољно снажном да одговори".

Крајишник и Караџић су констатовали да је проглашење незавиности БиХ извршено на нелегалан начин и уз угрожавање принципа развоправности три народа.

Коментаришући документ "Варијанта А и Б", Крајишник је рекао да није знао да је он подијељен на сједници Главног одбора Српске демократске странке /СДС/ у децембру 1991. године.

Тужилаштво тврди да је овај документ упутство које је предвиђало потпуно преузимање власти у мјестима у којима су Срби били у већини и да је реализација почела одмах након издавања упутства.

Караџић доказује да "Варијанта А и Б" није био документ СДС-а, већ пензионисаног официра ЈНА и да не представља намјеру етничног чишћења несрпског становништва, већ одбрамбени план у случају напада на Србе.

Поредећи приједлоге српског руководства о подјели општина прије рата са приједлозима који су усвојени на мировној конференцији у Дејтону, у новембру 1995. године, Крајишник је потврдио да су они у највећем броју случајева били исти.

Караџић је рекао да је оптужен да је хтио подјелу општина, да је починио кривично дјело да се општине подјеле и да буде како је предлагано прије рата.

"Хоћу да покажем како је то међународна заједница ријешила у Дејтону, кад нису морали пуцати, већ су имали оловку у руци", рекао је Караџић.

Предсједавајући судија О-Гон Квон рекао је да "не мисли да је Караџић оптужен за подјелу општина".

Главни претрес на суђењу Караџићу наставља се у уторак, 12. новембра.

 


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Krajisnik-Dejton-uvazio-prijeratne-prijedloge-rukovodstva-Srba/138632.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску