• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Судија Молото именован за случај Дел Понтеове
Судија Молото именован за случај Дел Понтеове Штампа Ел. пошта
Написао Глас Српске   
уторак, 12 новембар 2013 20:52

12.11.2013 16:47 | Aгенције

Хаг - Хашки судија Теодор Мерон данас је, у функцији предсједника Резидуалног механизма за међународне кривичне судове, именовао Џастиса Баконеа Молотоа као судију задуженог за рјешвање захтјева Радована Караџића за формирање специјалног судског вијећа које би се бавило евентуалном одговорношћу Карле дел Понте за непоштивање суда.

Мерон се јуче, као предсједник Хашког трибунала, прогласио ненадлежним за рјешавање захтјева некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића за формирање специјалног судског вијећа које би се бавило евентуалном одговорношћу Карле дел Понте за непоштивање суда.

Караџић је крајем септембра ове године затражио формирање специјалног вијећа које би истражило да ли постоји основ за покретање поступка против некадашњег главног тужиоца Карле дел Понте, зато што је, према наводима Викиликса, у разговору са америчким званичницима, у априлу 2004. године, објелоданила имена са повјерљиве листе свједока одбране Слободана Милошевића.

Мерон је прво прихватио захтјев и именовао трочлано судско вијеће на челу са њемачким судијом Кристофон Флугеом. То вијеће се, међутим, прогласило ненадлежним да се бави овим питањем, јер су поступци за непоштовање суда од 1. јула пребачени у надлежност Механизма за међународне кривичне судове, који насљеђује рад трибунала за бившу Југославију и за Руанду.

Караџић се почетком новембра истим захтјевом обратио судији Мерону који је и предсједник Резидуалног механизма, тражећи овога пута да се, умјесто специјалног вијећа, именује један судија.

У складу са најновијом одлуком, судија Молото из Јуже Африке ће размотрити да ли да се именује "пријатељ суда" који ће истражити могуће непоштивање суда Карле дел Понте.

 

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Sudija-Moloto-imenovan-za-slucaj-Del-Ponteove/139068.html

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску