• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Крајишник: Холбрук није сматрао да је Караџић крив
Крајишник: Холбрук није сматрао да је Караџић крив Штампа Ел. пошта
Написао Глас Српске   
среда, 13 новембар 2013 21:28

13.11.2013 19:21 | Aгенције

Хаг - Свједок одбране Радована Караџића у Хашком трибуналу Момчило Крајишник рекао је данас да амерички дипломата Ричард Холбрук није сматрао да је први предсједник Републике Српске крив за ратне злочине, већ да је 1995. његово повлачење из јавног живота тражио ради "лакше примјене Дејтонског споразума".

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске рекао је да је Холбрук увјеравао Караџића да ће оптужница Трибунала против њега "бити прошлост уколико се повуче из јавног живота".

"Мој утисак је да је Холбрук сматрао да је у наставку примјене Дејтонског споразума важно да Караџић буде помјерен. Холбрук је мислио да је оптужница у функцији елиминације како би се лакше имплементирао споразум", одговорио је Крајишник на Караџићева питања шта је био разлог да се од њега захтијева да престане да се бави политиком и "да ли су изражавали увјерење" да је он "починилац неког недјела".

Крајишник је навео да је амерички дипломата "дао до знања да не улази у проблематику да ли је оптужница оваква или онаква, већ да се употријеби ради лакшег провођења Дејтонског споразума". "Мој утисак је да Холбрук није сматрао да је Караџић крив и да није сматрао да је оптужница реална", додао је Крајишник.

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске на крају главног исказа захвалио је Трибуналу, што му је дозвољено да "уђе у посјед докумената који су му потребни за ревизију његовог поступка".

Крајишник је у Трибуналу проглашен кривим за прогоне несрпског становништва, а крајем августа пуштен је на слободу након што је одслужио двије трећине казне од 20 година затвора.

 

Због измјене у распореду свједока, унакрсно испитивање Крајишника заступник оптужбе започеће идуће седмице, највјероватније у уторак, 19. новембра.

 

Као нови свједок одбране изведен је Славко Пухалић, бивши припадник Војске Републике Српске чији се исказ односи на догађаје у кампу Трнопоље 1992. године.

Пухалић је навео да је сврха кампа била да се несрпски цивили склоне из зоне борбених операција и да су они тамо држани ради личне сигурности и сигурности њихових породица.

Свједок је изјавио да је командант, мајор Слободан Курузовић, од свих у кампу тражио да се понашају у складу са међународним хуманитарним правом, али да "није могао знати шта се све дешавало".

У унакрсном испитивању Пухалић је рекао да "зна за два-три случаја убиства и за неколико ексцеса, односно малтретирања", и да је мајор Курузовић "тражио да се ти људи заштите".

Пухалић је рекао да није знао за многе инциденте у Трнопољу које је тужилац Ен Садерленд навела. Он каже да је у Трнопољу био двадесетак дана, те да је био задужен углавном за набавку хране.

Садерланд је навела изјаве неколико свједока који су исказе дали на суђењу Душку Тадићу, а који су њега именовали као особу која је учествовала у премлаћивању.

Пухалић је одмахивао главом, говорио да се нечег таквог не сјећа, а за једног свједока, који га је означио као особу која је узимала новац од људи из логора како би престали да их туку, рекао је да лаже.

Свједок је потврдио да је знао за силовања жена у логору и да је о томе обавијестио Курузовића. Он је рекао да је обезбиједио да љекар прегледа жртве и да је учестовао у потрази за починиоцима, ради њиховог кривичног гоњења.

Главни претрес биће настављен сутра када ће Караџић додатно испитивати свједока.

 

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Krajisnik-Holbruk-nije-smatrao-da-je-Karadzic-kriv/139171.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску