• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Крајишник негира да су српске снаге починиле етничко чишћење Хрвата и Бошњака
Крајишник негира да су српске снаге починиле етничко чишћење Хрвата и Бошњака Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
среда, 13 новембар 2013 22:24

Фена - 13.11.2013 18:24

САРАЈЕВО - Бивши предсједник Скупштине Републике Српске Момчило Крајишник негирао је на суђењу Радовану Караџићу да су српске снаге 1992. године починиле етничко чишћење Бошњака и Хрвата у БиХ.

Крајишник је тврдио да је несрпско становништво одлазило ''једино добровољно, на организовани начин, уз пратњу'', по споразуму власти РС са Црвеним крстом, ''ради њихове заштите'' и да ''то није етничко чишћење''.

Трибунал је Крајишника правоснажно осудио на 20 година затвора због присилног премјештања, депортације и, дјелимично, прогона Муслимана и Хрвата током рата у БиХ.

Послије издржане двије трећине казне, Крајишник је 31. аугуста пуштен на слободу.

Крајишник је побијао и навод оптужнице да је, заједно са предсједником РС, уживао неприкосновену власт.

- Ни краљеви у прошлости нису имали власт каква се приписује мени и Караџићу овдје... Није господин Караџић имао ту власт - рекао је Крајишник.

Тужиоци ће Крајишника унакрсно испитивати идуће недјеље.

 

Као свједок Одбране појавио се Славко Пухалић, који је у логору Трнопоље био интендантски официр.

Он је рекао да је то био отворени центар у који су несрпски цивили долазили добровољно из зоне борбених дејстава, а ради своје безбједности. Остали су ''док нису створени услови да оду''.

По свједоку, осим неколико инцидената, у том центру није било злочина ни малтретирања муслиманског становништва. Приказујући снимак из Трнопоља британске телевизије ИТН, Пухалић је на сугестију Караџића потврдио да су бодљикавом жицом заправо били окружени новинари.

Муслимани су ''ван жице, камп није био окружен бодљикавом жицом... Људи су изван жице, а новинари унутар жице'', казао је свједок.

Караџић је сугерисао и да најмршавији мушкарац на снимку који је изазвао оштре реакције свјетске јавности није могао да толико смрша за вријеме док је био у Трнопољу.

- Не знам тачно да ли је смршао у логору или прије логора, није баш за тако кратко вријеме могао да добије овакву фигуру, шта ја знам - одговорио је Пухалић.

Тужитељка Анн Сутхерланд је током унакрсног испитивања приказала снимак ИТН-а из другог угла, а Пухалић је потврдио да се на њему види бодљикава жица испред муслиманских мушкараца у Трнопољу.

Заступница Оптужбе предочила је свједоку доказе о четири вишеструка убиства у Трнопољу почињена у јуну и јулу 1992. године.

Пухалић је потврдио да је ''знао за два или три случаја гдје су људи страдали и за неколико премлаћивања''.

Прецизирао је да је у логору био само 24 дана.

На тврдњу заступнице Оптужбе да Муслимани нису добровољно долазили у Трнопоље, већ да су их насилно доводиле српске снаге, свједок је казао да је видио да су долазили аутима, камионима, тракторима, али не да су организовано довожени аутобусима. Сљедећег свједока ће Караџић пред судије извести сутра, 14. новембра, јавио је БИРН - Justice Report.


 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Krajisnik-negira-da-su-srpske-snage-pocinile-etnicko-ciscenje-Hrvata-i-Bosnjaka-218035.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску