• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Крајишник: Српска страна била за мирно рјешење у БиХ
Крајишник: Српска страна била за мирно рјешење у БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
уторак, 12 новембар 2013 22:17

ХАГ, 12. НОВЕМБРА /СРНА/ - Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник изјавио је данас у наставку свједочења на суђењу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу да је српска страна била за мирно рјешење у БиХ.

Крајишник је рекао да је Караџић говором пред Скупштином БиХ средином 1991. године тежио да се избјегне рат.

"Начин на који се рјешавало питање БиХ није био исправан и није се могло доћи до рјешења", додао је Крајишник.

 

Он је рекао да је барикаде које су 1. марта 1992. подигнуте у Сарајеву проузроковало убиство једног свата, оца младожење, што је изазвало спонтани револт српског народа.

Караџић и Крајишник сложили су се да је Кутиљеров план био највећа шанса за БиХ.

"Није постојао ниједан разлог да почне рат. Ако упоредимо рјешење од 17. марта 1992. и Дејтонски споразум од 1995. године мале су разлике. Муслиманска страна је можда мање добила Дејтонским споразумом, него да су били проведени Кутиљерови принципи", рекао је Крајишник.

Кутиљеров план су 18. марта 1992. потписали Алија Изетбеговић, Мате Бобан и Караџић. Послије састанка са америчким амбасадором у Југославији Вореном Цимерманом, Изетбеговић је, десет дана касније, одбацио тај план.

Крајишник је посвједочио да су српске власти реаговале на сваку информацију о евентуалним почињеним злочинима како би одговорни били кажњени.

"Тврдим да су на сваку информацију која би могла да инклинира да би могла бити тачна, реаговали министарства правде и унутрашњих послова и војска како би се казнили починици", рекао је Крајишник.

Он истиче да су на сваком састанку којем је присуствовао давана таква или слична упутства.

Говорећи о сукобима у Бијељини, Крајишник је посвједочио да је до њих дошло након инцидента које су проузроковале милитантне муслиманске групе, након чега је Жељко Ражнатовић Аркан дошао у овај град.

"Погрешан је закључак да је српска страна тада преузела власт, јер је она тада већ имала власт у Бијељини", указао је Крајишник.

Он је навео да су Аркан и његова Српска добровољачка гарда дошли у Бијељину на "локални позив", те да их нико није позвао из власти Републике Српске.

"Аркан је дошао у Бијељину на основу локалног позива када су борбе већ биле завршене или негдје при завршетку", рекао је Крајишник и додао да је Биљана Плавшић 31. марта 1992. године отпутовала у Бијељину у својству члана Предсједништва БиХ, а не као представник Републике Српске.

Према његовим ријечима, Аркан није био у БиХ пред крај рата, већ су се одређене паравојне формације представљале као "црвене беретке" и давале слику да је он присутан.

Током испитивања о сребреничком дијелу оптужнице, Крајишник је потврдио да се средином јула 1995. године често састајао са Караџићем и да ниједном приликом тема није била Сребреница.

Крајишник је рекао да је од представника међународне заједнице чуо да су српске снаге ушле у Сребреницу и да има пуно избјеглица, али да нико није спомињао злочине.

Бивши предсједник Републике Српске је током данашњег испитивања Крајишника оспоравао наводе из оптужнице према којима је постојао "удружени злочиначки подухват са циљем да се протјера муслиманско и хрватско становништво са подручја БиХ на које су Срби полагали право".

Крајишниково свједочење се наставља сутра.


http://www.srna.rs/novosti/154750/krajisnik-srpska-strana-bila-za-mirno-rjesenje-u-bih.htm

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску