• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сведок на суђењу Радовану Караџићу: Муслимани су добровољно долазили у трнопољски логор
Сведок на суђењу Радовану Караџићу: Муслимани су добровољно долазили у трнопољски логор Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
четвртак, 14 новембар 2013 13:05

четвртак, 14. новембар 2013.

Хаг -- Бивши председник Скупштине РС Момчило Крајишник, на суђењу Караџићу у Хагу, негирао да је Војска РС 1992. извршила етничко чишћење Муслимана и Хрвата у БиХ.

Несрпско становништво одлазило је, по Крајишнику, "једино добровољно, на организовани начин, уз пратњу", по споразуму власти РС са Црвеним крстом, "ради њихове заштите", а "то није етничко чишћење".

 

Трибунал је Крајишника (68) осудио на 20 година затвора због присилног премештања, депортације и, делимично, прогона Муслимана и Хрвата током рата у БиХ. После издржавања 13 година затвора што је две трећине казне, Крајишник је одлуком председника Трибунала 31. августа пуштен на слободу из затвора у Великој Британији.

Крајишник је побијао и навод оптужнице да је, заједно са председником РС, уживао неприкосновену власт: "Ни краљеви у прошлости нису имали власт каква се приписује мени и Караџићу овде... Није господин Караџић имао ту власт".

Сведок је поновио да је амерички посредник Ричард Холбрук у лето 1996. обећао да ће оптужница против Караџића бити повучена и да ће ако се повуче из политике и јавности, Трибунал "за њега бити прошлост".

Тужиоци ће Крајишника унакрсно испитивати идуће недеље.

 

Преко сведока Славка Пухалића, Караџић је оповргавао оптужбу за злочине над Муслиманима који су, у лето 1992, били затворени у логору Трнопоље.

Пухалић који је у Трнопољу био интендантски официр, изјавио је да је то био "отворени центар" у који су несрпски цивили долазили "добровољно" из "зоне борбених дејстава", "ради своје безбедности". Остајали су "док нису створени услови да оду".

По сведоку, осим неколико "инцидената", у том центру није било злочина, ни малтретирања муслиманског становништва.

Приказујући снимак британске телевизије Ај-Ти-Ен (ИТН) из Трнопоља, на којем се иза бодљикаве жице виде муслимани, од којих неки шокантно мршави, Караџић је сугерисао, а Пухалић потврдио, да су бодљикавом жицом заправо били окружени новинари.

Муслимани су "ван жице, камп није био окружен бодљикавом жицом... Људи су изван жице, а новинари унутар жице", казао је сведок.

На Караџићеву сугестију да најмршавији мушкарац на снимку који је августа 1992. изазвао оштре реакције широм света, није могао да толико смрша у Трнопољу, Пухалић је рекао: "Не знам тачно да ли је смршао у логору или пре логора, није баш за тако кратко време могао да добије овакву фигуру - шта ја знам".

Током унакрсног испитивања, тужитељка Ен Сатердленд приказала је снимак ИТН из другог угла, а Пухалић потврдио да се види бодљикава жица испред муслиманских мушкараца у Трнопољу.

Заступница оптужбе предочила је сведоку доказе о четири вишеструка убиства у Трнопољу јуна и јула 1992. Пухалић је рекао да је у логору био само 24 дана и потврдио да је "знао за два или три случаја где су људи страдали и за неколико премлаћивања".

Тврдњу тужитељке која се позвала на изјаве затвореника, да је и сам учествовао у испитивању и пребијању Муслимана, сведок је негирао.

Пухалић је, међутим, потврдио да је у Трнопољу силовано шест-седам жена и да је он, с војним полицајцима, ухапсио починиоце. Упитан зна ли да починиоцима није суђено, одговорио је одречно.

На тврдњу заступнице оптужбе да Муслимани нису добровољно долазили у Трнопоље, већ да су их силом доводиле српске снаге, сведок је казао да је видео да су долазили аутомобилима, камионима, тракторима, али не да су организовано довожени аутобусима.

Пухалић је остао при исказу да је Трнопоље било "центар отвореног типа" и пошто му је заступница оптужбе цитирала да је ВРС у документима помињала "заробљенички логор" у том селу.

Сведок је потврдио да је августа 1992. видео конвој аутобуса којим су Муслимани одведени ка Травнику.

Караџић ће идућег сведока одбране пред судије извести сутра.

Оптужен је и за геноцид у Сребреници, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и за узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95.

 

(Бета)


http://www.nspm.rs/hronika/svedok-karadziceve-odbrane-u-trnopolju-je-bio-centar-otvorenog-tipa-muslimani-dolazili-doborovoljno.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску