• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Ковач: Караџић није знао за стријељање Сребреничана
Ковач: Караџић није знао за стријељање Сребреничана Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
четвртак, 31 октобар 2013 23:18

Фена - 31.10.2013 19:05

ХАГ - На суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, Томислав Ковач је казао да оптужени није знао ништа о масовном убиству муслиманских заробљеника из Сребренице, саопћио је у четвртак БИРН - Justice Report.

Ковач, бивши замјеник министра унутрашњих послова Републике Српске (РС), рекао је да је с Караџићем од 9. до 20. јула 1995. године, прије и послије заузимања Сребренице, имао низ састанака. Ти састанци су претежно били посвећени офанзиви Армије БиХ (АБиХ) на сарајевском ратишту. Казао је да од Караџића није чуо ништа о томе да би муслимане из Сребренице требало стријељати, нити да је било егзекуција, саопштио је БИРН.

- Убијеђен сам да Караџић није имао појма да ће заробљеници бити стријељани - назначио је Ковач у писаној изјави која је уведена у спис.

Караџић, бивши предсједник РС-а и врховни командант Војске Републике Српске (ВРС), оптужен је за геноцид почињен 1995. у Сребреници, те за прогон жена, дјеце и стараца, подсјећа БИРН.

Зворничка полиције извијестила је у то вријеме Ковача како је пуковник ВРС-а Љубиша Беара затражио полицијску помоћ у поступању с великим бројем заробљеника, а да је у депеши била изражена сумња да је Беарина намјера била да се заробљеници побију. Ковач је рекао да није одобрио пружање помоћи Беари, те да Караџић није знао за Беарину намјеру, наводи се у саопћењу.

Беара је, подсјећа БИРН, 2010. године пред Хашким трибуналом неправоснажно осуђен на доживотну казну затвора због геноцида у Сребреници. Беара је уложио жалбу на ту пресуду.

Злочин у Сребреници Ковач је назвао "најгорим што се могло десити српском народу", а његове починиоце "највећим непријатељем Срба".

Тужилаштво ће сутра наставити испитивати овог свједока, саопштио је БИРН.

На почетку суђења Тужилаштво је окончало унакрсно испитивање Миленка Живановића, који је, као командант Дринског корпуса ВРС-а, водио офанзиву на Сребреницу у јулу 1995. године. Говорећи о Караџићевој "Директиви седам", у којој се наводи да се у Сребреници створе "неподношљиви услови потпуне несигурности без наде у даљи опстанак и живот становништва", Живановић је казао да се "ту говори о поразу муслиманских снага, а не муслиманског народа". Свједок је устврдио да та директива никада није била примијењена.

Караџић је оптужен и за прогон муслимана и Хрвата широм БиХ, геноцид у седам опћина, терор над цивилима у Сарајеву и узимање припадника снага Уједињених нација (УН) за таоце, саопћио је у четвртак БИРН - Justice Report.

 


http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Kovac-Karadzic-nije-znao-za-strijeljanje-Srebrenicana-216290.html?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+NezavisneNovine+%28Nezavisne+novine%29

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску