• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Јован Заметица: Караџић био слаб предсједник
Јован Заметица: Караџић био слаб предсједник Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
уторак, 29 октобар 2013 21:44

Фена - 29.10.2013 18:00

ХАГ - Након двомјесечне паузе на суђењу Радовану Караџићу, свједок одбране Јохн (Јован) Заметица изјавио је да је оптужени био “слаб предсједник”, те да није имао контролу ни над војском ни над полицијом,а ни над владом и општинама.

- Ви сте били слаб предсједник чија власт није досезала далеко. Други фактори су били моћнији, напримјер војска, која вам се често није повиновала. Вјеровао сам да ви нисте имали контролу ни над полицијом, члановима скупштине, вашом сопственом женом и кћерком. Имали сте веома мало контроле над тим хаосом званим РС - изјавио је свједок, саопштио је БИРН - Justice Report.

Заметица, некадашњи Караџићев савјетник, рекао је да је по оцу муслиман и да му је право име Омер, те да га због тога нису вољеле Караџићева кћерка Соња и супруга Љиљана, као и неки у војсци, а да Караџић није имао такве предрасуде, наводи се у саопштењу.

Караџић је оптужен за геноцид почињен у Сребреници, прогон муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам опћина имао размјере геноцида, терорисање становништва Сарајева, те узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце, подсјећа БИРН.

По свједоку, оптужени није имао своје људе ни у Влади Републике Српске (РС), док су у опћинама владали “господари живота и смрти”, који не само што “нису примали наређења” од предсједника РС-а, него су и “дјеловали против њега”.

Премда је био врховни командант оружаних снага РС-а, Караџић се, према Заметици, није бавио “оперативним и тактичким командовањем” војском, која је “често дјеловала на своју руку”.

- Рекли сте ми да је снајперисање ВРС-а глупаво, да не доноси никакву војну корист и да сте ви против тога. Исто сте рекли и за неконтролисано гранатирање, да је неразумно - казао је Заметица.

Он је устврдио да Караџић и његови сарадници на Палама у јулу 1995. нису имали било какве информације о масовним убиствима заробљеника из Сребренице, преноси БИРН.

Караџић је у доказе уврстио два писма која је 2001. године - док је био у бјекству - послао Заметици, а у којима је поновио тврдњу да је француска обавјештајна служба организовала стријељања која је починио 10. диверзантски одред при Главном штабу ВРС-а. У судници је Караџић рекао да је француска обавјештајна служба послије рата одвела припаднике тог одреда да ратују у Конгу.

На почетку унакрсног испитивања, тужитељица Caroline Edgerton питала је Заметицу да ли и он, попут другог Караџићевог ратног савјетника - Гордана Милинића, сматра да је Сребреница “мит” и “велика фарса”. Он је одговорио негативно, наводећи да не зна ко је наредио и починио злочин у Сребреници.

Низом докумената и наређења, тужитељица Edgerton је доказивала да је Караџић и оперативно командовао војском током узимања припадника Уједињених нација (УН) за таоце и офанзиве на Сребреницу у прољеће и љето 1995. године, али је Заметица то одбио да прихвати.

Унакрсно испитивање Заметице бит ће настављено 30. октобра, саопћио је у уторак БИРН - Justice Report.

 


http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Jovan-Zametica-Karadzic-bio-slab-predsjednik-215929.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 30 31    

Помоћ за Републику Српску