• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Заметица: Караџић био човјек мира, а не мржње
Заметица: Караџић био човјек мира, а не мржње Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
уторак, 29 октобар 2013 23:00

ХАГ, 29. ОКTОБРА /СРНА/ - Џон Заметица, свједок одбране Радована Караџића, рекао је данас пред Хашким трибуналом да се некадашњи предсједник Републике Српске залагао за мирно рјешење ситуације у БиХ и да није постојао удружени злочиначки подухват с циљем елиминације несрпског становништва са великих подручја БиХ у којем су, наводно, учествовали Караџић и Слободан Милошевић.

Заметица је од фебруара 1994. године био Караџићев савјетник за међународне односе и једно вријеме његов портпарол.

Он је Караџића окарактерисао као човјека који се "није водио догмом или мржњом" и који је хтио "трајно и правично рјешење за БиХ".

Заметица је изјавио да "Милошевића нису занимали Срби, а Срби ван Србије још мање".

Свједок је истакао да је Караџић подржавао мировна рјешења која су предлагали међународни посредници, укључујући Дејтонски мировни споразум из новембра 1995. године, којем су се противили сви предстаници из Републике Српске који су присуствовали преговорима.

Описујући догађаје из тог периода, Заметица је рекао да је Милошевић представнике Српске "гурнуо у страну, тако да су једва учествовали на конференцији", те да је он и потписао споразум. “Када је видио мапе, Момчило Крајишник му је, сав црвен у лицу, рекао: Историја и српски народ Вам то никад неће опростити", испричао је Заметица.

Он је изјавио да је Република Српска водила праведан рат и да нема чега да се стиди.

Свједок је, у унакрсном испитивању, тужиоца Керолин Еџертон, тражио да се од злочина у Сребреници издвоји војна операција.

“Ако је то урадила Војска Републике Српске, онда је то била војска ван Караџићеве контроле. Сигуран сам да би он одобрио војну операцију спречавања муслиманских снага да нападају ВРС и цивиле, али да никад не би одобрио злочине", рекао је Заметица.

У првом дијелу испитивања Заметица је говорио о свом поријеклу и образовању, наводећи да је рођен у Бањалуци као Омер, од оца Муниса и мајке Олге.

"Мислим да се нисам свиђао људима у војци, али ми је било задовољство да радим са Вама", рекао је Заметица Караџићу.

Свједочење Џона Заметице биће настављено сутра.


http://www.srna.rs/novosti/150737/zametica-karadzic-bio-covjek-mira--a-ne-mrznje.htm

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 30 31    

Помоћ за Републику Српску