• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести У доказе одбране потребно увести Крстићев исказ са властитог суђења
У доказе одбране потребно увести Крстићев исказ са властитог суђења Штампа Ел. пошта
Написао Глас Српске   
субота, 17 август 2013 12:21

25.07.2013 11:58 | Агенције


Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је да се у доказе одбране уврсти транскрипт свједочења бившег команданта Дринског корпуса Војске Републике Српске генерала Радислава Крстића са његовог суђења 2000. године, објављено је данас у Хашком трибуналу.

Захтјев је поднесен након што је претресно вијеће раније овог мјесеца утврдило да генерал Крстић пати од посттрауматског стресног поремећаја ПТСП и то прихватило као “разумно оправдање” да се не појави као свједок у доказном поступку Караџићеве одбране.

 

Крстић је 18. јула ослобођен оптужбе за непоштовање суда у поступку који је покренут јер није хтио да свједочи на суђењу Караџићу, иако је за то био издат обавезујући налог.

Караџић тражи да се транскрипт уведе у доказе у складу са правилом 92кватер из Правилика о поступку и доказима Хашког трибунала, које се односи на особе које нису доступне суду.

У поднеску Караџића се наводи да је претресно вијеће утврдило да генерал Крстић није доступан због ПТСП-а и да су судије у другим предметима, на захтјев тужилаштва, већ доносиле одлуке да свједоци са тим поремећајем нису били доступни суду.

- Исказ који је Крстић дао је поуздан, јер је дат под заклетвом, у складу са процедуром и уз могућност унакрсног испитивања - образложио је Караџић.

Он је истакао да Крстићево свједочење садржи информације које су важне и имају доказну вриједност за одбрану.

- Генерал Крстић је свједочио да није знао за погубљења заробљеника из Сребренице. То је важно ради побијања тврдње да је Караџић са Крстићем планирао убиства и да га је генерал о томе информисао - наводи се у поднеску.

Генерал Крстић је у априлу 2004. правоснажно осуђен на 35 година затвора због злочина у Сребреници у јулу 1995. године.

На одслужење казне упућен је у Велику Британију, али је одатле враћен у Притворску јединицу УН у Шевенингену, након што су га напали муслимански затвореници.

 


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Momcilo-Krajisnik-svjedoci-uzivo-na-sudjenju-Karadzicu/lat/127994.html

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2013 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску