• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџићев правни тим састаје се 17. септембра
Караџићев правни тим састаје се 17. септембра Штампа Ел. пошта
Написао Глас јавности   
петак, 05 септембар 2008 14:14

Следећи корак - одлука о (не)прихватању суда

Према сазнањима Миливоја Иванишевића, измењена оптужница против ратног лидера босанских Срба биће усмерена ка „заоштравању“ оптужби за геноцид и командној одговорности, али ће се географски смањити број општина које ће бити обухваћене оптужницом на петнаестак до двадесет

Миливоје Иванишевић, члан тима за одбрану Радована Караџића пред Хашким трибуналом, изјавио је да је у току фаза припреме документације, а да се до 17. септембра настоји саставити Караџићев правни тим.

 

- Онда следи заузимање става да ли прихватити или не прихватити суд, али на крају о томе само Караџић може да одлучи - рекао је Иванишевић прексиноћ новинарима у Бањалуци пре промоције своје књиге „Сребреница 1992 - 95, у трагању за истином“.

Иванишевић је истакао да му је директор Секретаријата Републике Српске за сарадњу са Хашким трибуналом Јован Спаић обећао да ће доставити документацију којим Секретаријат располаже.

- Најбољи извор докумената имамо у хашком тужилаштву и захваљујући том тужилаштву дошли смо до многих докумената, хрватских и муслиманских који су били недоступни за време рата, њихових тајних архива и докумената - навео је Иванишевић, а пренела Срна.

Према његовим сазнањима, измењена оптужница против Караџића биће усмерена ка „заоштравању“ оптужби за геноцид и командној одговорности, али ће се географски смањити број општина које ће бити обухваћене оптужницом на петнаестак до двадесет.

Иванишевић, који је и директор београдског Центра за истраживање злочина над српским народом, истакао је говорећи о својој књизи, да су се у случају Сребренице „чињенице суочиле са интересом НАТО и САД, па су оне скренуте и сада доминира њихов политички интерес“.

- Чињенице говоре да немате ниједног страдалог детета, нема страдале жене. Прошли су (Војска РС) кроз 42 муслиманска села, ни у једном селу ниједан мртав. То може да уради само часна војска - истакао је Иванишевић.

Члан тима одбране Радована Караџића и правни стручњак из Београда професор Смиља Аврамов истакла је да договор Караџић - Холбрук није никаква тајна и да јој је овај документ као члану делегације Србије „био у рукама“.

Говорећи на промоцији књиге „Сребреница 1992-95, у трагању за истином“ она је рекла да се догађаји у Сребреници морају посматрати у контексту рата на овим просторима, где је било жртава на свим странама.

Она је навела да је Иванишевић на основу емпиријских истраживања „оборио све лажи које су пласиране о догађајима на том подручју током последњег рата“.

Књига је, осим издања на српском, преведена и на енглески језик.

Организатор промоције ове књиге био је Градски одбор СДС-а Бањалука.

 

Аутор: Екипа Гласа јавности

 


http://www.glas-javnosti.rs/clanak/tema/glas-javnosti-05-09-2008/sledeci-korak-odluka-o-ne-prihvatanju-suda

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2008 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску