• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Први пут се чује за геноцид у 12 градова!
Први пут се чује за геноцид у 12 градова! Штампа Ел. пошта
Написао Глас јавности   
петак, 26 септембар 2008 13:48

И У ПРЕДЛОГУ НОВЕ ОПТУЖНИЦЕ РАДОВАНУ КАРАЏИЋУ НА ТЕРЕТ СЕ СТАВЉАЈУ СВА МОГУЋА КРИВИЧНА ДЕЛА (2)

Правни саветник Радована Караџића, адвокат Светозар Вујачић: Ово је наказа од оптужнице која је препуна апсурда и глупости! Али, нама то и одговара, јер што су веће глупости, лакше ћемо је оборити. Главни циљ - укидање Републике Српске

Хашком тужилаштву вероватно би било лакше да је у претходна два месеца навело за шта све не оптужује бившег председника Републике Српске Радована Караџића, него што је предложило нову оптужницу!

Јер, у предлогу нове оптужнице - која, као што духовито рече један колумниста, по дебљини подсећа на њујоршки телефонски именик - готово да нема кривичног дела које се Караџићу не ставља на терет.

Четврту по реду оптужницу против Караџића пре свега карактерише што су оптужбе за геноцид са Сребренице проширене на још 11 градова!

Др Радован Караџић, подсетимо, ухапшен је по сопственом сведочењу 18. јула, а по званичној верзији српског Акционог тима за сарадњу с Хагом три дана касније, 21. јула у Београду.

Пред судијом Трибунала крајем јула и крајем августа одбио је да се изјасни о кривици по тачкама важеће оптужнице. Претпретресни судија Ијан Бономи у спис је затим унео да се Караџић не осећа кривим. На првој статусној конференцији, 17. септембра, Караџић је инсистирао да измењена оптужница буде третирана као потпуно нова и подсетио да има право да се у року од 30 дана изјасни о кривици. Судија Бономи је прошле недеље наговестио да би, ако измењена оптужница буде потврђена, Караџић крајем ове или почетком следеће недеље могао поново бити позван да се изјасни о кривици.

 

ПООШТРЕНА ОДГОВОРНОСТ

Члан Караџићевог правног тима Миливоје Иванишевић каже за наш лист да је предлог нове оптужнице још оштрији од старе, али да је правни тим то и очекивао.

„Такође, очекивали смо и географско смањење општина, јер је пооштрена одговорност, а смањена обухватност“, рекао је Иванишевић.

 

ЗА ШТА ГА ОПТУЖУЈУ

Поред „геноцида над муслиманима у Сребреници систематским убијањем око 7.000 мушкараца“, Караџићу се предложеном оптужницом ставља на терет и геноцид над муслиманима и Хрватима у општинама Братунац, Брчко, Фоча, Кључ, Котор Варош, Приједор, Сански Мост, Вишеград, Власеница и Зворник!

Намеру да потпуно или делимично униште муслимане и Хрвате као етничке групе у тим општинама, Караџић и други учесници у злочиначком подухвату (Момчило Крајишник, Слободан Милошевић, Биљана Плавшић, Никола Кољевић, Мићо Станишић, Момчило Мандић, Јовица Станишић, Франко Симатовић Френки, Жељко Ражнатовић Аркан и Војислав Шешељ) остваривали су прогоном, убиствима и незаконитим притварањем под нехуманим условима хиљада не-Срба. Уместо 41 општине из важеће оптужнице против Караџића, предлогом измењене оптужнице обухваћена су кривична дела у „само“ 27 општина.

Правни саветник Радована Караџића, адвокат Светозар Вујачић, тврди за Глас јавности да је овај предлог оптужнице жешћи сублимат претходне три оптужнице из 1995. и 2000. године и додаје да би председници држава и влада Србије и Српске морали да упуте оштар демарш Хашком трибуналу.

- Ово је наказа од оптужнице која је препуна апсурда и глупости! Први пут од тужилаштва Хашког трибунала сазнајемо да је, поред наводног геноцида у Сребреници, Радован починио и геноцид у још 11 градова БиХ! Овде само још фали да је извршио геноцид у Бечу! Да апсурд буде потпун, тужилаштво је у једној тачки навело Сребреницу, а у другој осталих 11 градова, као да Сребреница није у БиХ.

Али, то није нимало случајно јер тужилаштво жели да наводни геноцид у Сребреници подведе као доказану ствар и зато раздваја Сребреницу од других градова. Међутим, то им неће проћи, јер ће тужилаштво опет морати да доказује наводни геноцид у Сребреници.

Оптужница је морбидна у свих 11 тачака јер, ако би се доказао „геноцид“ у 12 градова, онда би сваки нормалан човек рекао да је Република Српска створена на геноциду. А ако је створена на геноциду, тврдиће тужилаштво, треба је укинути, што је и главни циљ!

Такође, циљ је и да се Србији припише геноцид јер се у предлогу оптужнице спомиње и Војска Југославије/Србије - истиче Вујачић. Он каже да ће управо зато Радован Караџић својим бројним аргументима бранити пре свега Српску и Србију па тек онда себе.

Вујачић напомиње да је у предлогу оптужнице нонсенс и да су председнику Републике Српске „у заједничком злочиначком подухвату“ могли наређивати људи на нижим положајима или без икаквих функција, као што су Симатовић, Ражнатовић, Шешељ...

„Али, нама одговара овакав накарадан предлог оптужнице, јер што су веће глупости, лакше ћемо је оборити!“, закључује адвокат Вујачић.

 

Аутор: Петар Пашић


http://www.glas-javnosti.rs/clanak/tema/glas-javnosti-26-09-2008/prvi-put-se-cuje-za-genocid-u-12-gradova

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2008 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску