• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Кос: Нисам чуо за план за уништење муслимана
Кос: Нисам чуо за план за уништење муслимана Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
петак, 02 август 2013 16:10

ХАГ, 1. АВГУСTА /СРНА/ - Свједок одбране Радована Караџића пред Хашким трибуналом, бивши припадник Десетог диверзантског одреда Војске Републике Српске Франц Кос рекао је у наставку свједочења да никада није чуо за план да се муслимани у БиХ униште као група у цјелини или дјелимично.

"Могу само да кажем да сам чуо коментаре мржње између појединаца, да неко каже: `Овај комшија ми је убио брата, ако га дохватим, ја ћу њега`, и то је било на обје стране, а да се говори о масовном убиству, то нисам чуо”, рекао је Кос, који је пред Судом БиХ правоснажно осуђен на 35 година затвора због злочина у Брањеву код Зворника.

 

У Караџићевом додатном испитивању Кос је потврдио да никада није чуо да је некадашњи предсједник Републике Српске давао наређења Десетом диверзантском одреду.

Упитан да ли им је икада наређено да ураде нешто нелегално, Кос је одговорио да је "командант увијек наређивао да се чувају цивили".

Кос је изјавио да не зна ко је издао наређење за дешавања на фарми Брањево код Зворника, наводећи да ће "Бранко Гојковић рећи који је пуковник то наредио, када га ухапсе".

Гојковић је једини од осам припадника Одреда који су 16. јула 1995. били на Брањеву, који није ухапшен.

Францу Косу је у БиХ суђено са Зораном Гороњом и Станком Којићем, Властимир Голијан и Марко Бошкић потврдно су се изјаснили о кривици, Дражен Ердемовић је признао кривицу у Хагу, а Александар Цветковић је ухапшен у Израелу и чека се на његово изручење.

На Караџићево питање да ли остаје иза ранијег исказа да су "највећа звјерства починили Срби из Сребренице који су на почетку рата изгубили неког свог ближњег", Кос је одговорио да то није тврдио "за све, већ за поједнице".

Главни претрес на суђењу Караџићу наставља се послије љетне паузе, 28. августа.

 


http://www.srna.rs/novosti/127502/kos-nisam-cuo-za-plan-za-unistenje-muslimana.htm

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2013 >
н п у с ч п с
        1 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску