• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сведок на суђењу Караџићу: Није било наговештаја стрељања Муслимана
Сведок на суђењу Караџићу: Није било наговештаја стрељања Муслимана Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
уторак, 30 јул 2013 22:47

Бета | 30. 07. 2013. - 21:59h

Сведок одбране Миломир Савчић изјавио је данас на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да у јулу 1995, није имао никаквих наговештаја да ће муслимански заробљеници из Сребренице бити стрељани.

Савчић је тада био командант 65. моторизованог заштитног пука ГШ ВРС. Војни полицајци тог су 13. јула 1995. на фудбалском игралишту у селу Нова Касаба држали више од 1.000 Муслимана који су се предали или били заробљени после пада Сребренице, два дана раније.

 

Пензионисани генерал Савчић изјавио је да га је 13. јула 1995. мајор Зоран Малинић, командант батаљона војне полиције, телефоном известио да у Новој Касаби држи велики број заробљеника и да је почео да их пописује. Спречавање приступа новинара заробљеницима, које је телеграмом наложио тадашњи шеф обавештајно-безбедносне службе ГШ ВРС Здравко Толимир, Савчић је описао као уобичајену процедуру.

Изјавио је да га ништа из тог телеграма није навело да помисли да ће заробљеници бити убијени. Генерала Толимира, хашки суд је неправоснажно осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници.

Савчић је казао да је офанзива ВРС на Сребреницу била последица напада муслиманских снага из енклаве, која није била демилитаризована, иако је то предвиђао споразум којим је 1993. била проглашена за заштићену зону УН. По сведоку, 26. јуна 1995. Армија БиХ је из Сребренице и Жепе напала ГШ ВРС, смештен у Црној Ријеци код Хан-Пијеска.

У унакрсном испитивању, тужилац Џулијан Николс питао је Савчића, који је и главни истражитељ у тиму Караџићеве одбране, прихвата ли да су заробљеници, које је 13. јула 1995. држао њему потчињени мајор Малинић, до 17. јула били побијени.

"Какве то има везе са мном и Малинићем... Прихватам да смо све те људе предали, по наређењу команданта ГШ ВРС (Ратка Младића) у Братунац", одговорио је Савчић, тврдећи да му није било познато шта се са заробљеним Муслиманима догодило после тога и оптужујући тужиоца да му "индиректно пребацује одговорност за судбину заробљених".

Тек после интервенције председавајућег судије Огон Квона, Савчић је казао да "сада зна и прихвата" да су заробљеници били убијени, али је тврдио да је то сазнао "после дугог низа година", односно тек када је "ушао у процедуру давања изјаве" Караџићевој одбрани и "имао увид у одређене документе".

"Заробљеницима се 13. јула 1995. на игралишту у Новој Касаби обратио командант ГШ ВРС и обећао им да ће ићи у размену. Шта сам ја требао, да гатам шта ће бити с њима", рекао је Савчић.

Унакрсно испитивање Савчића, тужилац ће завршити сутра.

 

Пре Савчића, исказ у Караџићеву одбрану, преко видео везе из Канаде дао је Чедо Кљајић, који је 1992-93. био трећи човек МУП РС. Кљајић је изјавио да је Караџић од полиције тражио да ради по закону и правилима службе, без обзира на националност починилаца кривичних дела.

При том исказу остао је и пошто му је заступница оптужбе предочила извештај којим је Кљајић, с пролећа 1992, био обавештен да је Зворник напустило 15.000 Муслимана. Тврдио је, међутим, да ништа није могао да уради, сугеришући да су муслимански цивили отишли због ратних дејстава, а не зато што су протерани.

 


http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/396344/Svedok-na-sudjenju-Karadzicu-Nije-bilo-nagovestaja-streljanja-Muslimana

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 31      

Помоћ за Републику Српску