• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Кљајић: Није било плана за протјеривање
Кљајић: Није било плана за протјеривање Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
уторак, 30 јул 2013 21:06

Срна - 30.07.2013 21:01

ХАГ - Свједок одбране некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића у Хашком трибуналу, некадашњи полицијски инспектор из Сарајева Чедомир Кљајић изјавио је данас да није чуо нити од једног колеге да је рекао да би муслимане и Хрвате требало протјерати из БиХ или неког од њених дијелова.

Кљајић је у исказу који је дао путем видео-линка из Канаде, у присуству службеника УН, изјавио да је Караџић током сукоба у БиХ увијек говорио да се морају поштовати Женевске конвенције, поштовати правила ратовања и да се мора радити у складу с правилима службе.

Од 1987. до 1991. свједок је радио као инспектор, затим помоћник министра унутрашњих послова, а од почетка рата на Врацама је био подсекретар за јавну безбједност до августа или септембра 1992.

Према изјави коју је раније дао тиму одбране, Кљајић је знао је у БиХ најприје основана СДА, затим ХДЗ и на крају СДС.

"На јавним мјестима су биле повезане заставе СДА и ХДЗ-а, што је изазвало страх и несигурност код српског народа", рекао је Кљајић.

Он је навео да је знао да су се људи наоружавали и да је више од 160.000 комада оружја нелегално унесено у БиХ, највише за муслимане и Хрвате.

Према Кљајићевом свједочењу, након првих вишестраначких избора, створена је коалиција СДС-а, СДА и ХДЗ-а и требало је да функције у МУП-у буду једнако подијељене, али је СДА прекршила споразум и службеници полиције су замијењени људима који нису били квалификовани.

Кљајић је рекао да није консултован приликом овим смјена и да је и сам био смијењен убрзо након што је покренуо то питање.

"И на руководећим и на нижим положајима били су муслимани. Они су користили МУП да би набављали оружје за СДА", рекао је Кљајић.

Свједок је у унакрсном испитивању тужиоца подвукао да није чуо да је ико од политичких и војних званичника говорио о протјеривању несрпског становништва.

Он је потврдио да је знао за логор Мањача, јер је некадашњег начелника регионалног Центра служби безбедности /ЦСБ/ у Бањалуци Стојана Жупљанина /који је у Хагу првостепено осуђен на 22 године затвора/ чуо како говори да су услови тамо лоши и да би било најбоље да се изврши размјена заробљеника "сви за све".

"Рекао је да је то, уствари, оптерећење за МУП и да би хтио да се то што прије ријеши. Они су за нас представљали проблем, јер је увијек могао да се појави неко да то злоупотријеби", рекао је Кљајић.

 

Нови свједок одбране је генерал Миломир Савчић, бивши командант 65. заштитног пука Главног штаба Војске Републике Српске.

Савчић је рекао да је офанзива ВРС-а на Сребреницу била посљедица напада муслиманских снага из енклаве, која није била демилитаризована, иако је то предвиђао споразум којим је 1993. била проглашена за заштићену зону УН.

Савчићево свједочење биће настављено сутра.

 


http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Kljajic-Nije-bilo-plana-za-protjerivanje-202911.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 31      

Помоћ за Републику Српску