• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Момчило Крајишник свједочи уживо на суђењу Караџићу
Момчило Крајишник свједочи уживо на суђењу Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
четвртак, 25 јул 2013 12:33

Срна - 25.07.2013 11:21

ХАГ - Претресно вијеће Хашког трибунала одлучило је да некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник у доказном поступку одбране бившег предсједника Српске Радована Караџића свједочи уживо.

Вијеће је тиме прихватило захтјев тужилаштва да Крајишник свједочи уживо, а не према правилу 92тер, које предвиђа да се писана изјава или транскрипт са свједочења у другом предмету пред Хашким трибуналом уноси у доказе.

Правило предвиђа да претресно вијеће може да прихвати дјелимично или у цјелини свједочење у облику писане изјаве или транскрипта под условима да свједок буде присутан у судници, да је на располагању за унакрсно и евентуално испитивање судија, као и да потврди да писана изјава или транскрипт тачно одражава оно што је рекао у изјави.

Вијеће је своју одлуку образложило положајем који је свједок имао у периоду релевантном за оптужницу, природом очекиваног свједочења, укључујући његов потенцијали значај за предмет, као и количином материјала који се предаје у доказе.

Тужилаштво је указало да је за Крајишника раније утврђено да је "свједок ниског кредибилитета" и да то "иде у прилог захтјеву да буде позван да свједочи уживо".

Наведено је да су други свједоци рекли да су политичким вођством у Републици Српској доминирали Караџић и Крајишник, а судско вијеће које је судило Крајишнику утврдило је да су они били најближи сарадници.

"У свом одговору, Караџић је навео да даје предност свједочењима `вива воће`, али да се у овом случају противи, осим ако му вијеће не одобри више времена за доказни поступак", рекао је предсједавајући судија О-Гон Квон.

У доношењу одлуке, вијеће је узело у обзир да се Крајишник позива ради побијања навода у вези са удруженим злочиначким подухватом, што се односи на суштину кривичне одговорности Караџића.

Датум Крајишников свједочења није наведен у поднесцима, нити је судија Квон то помињао када је јутрос саопштио одлуку вијећа.

У складу са одлуком предсједника Хашког трибунала Теодора Мерона, која је објављења почетком јула, Крајишник ће 1. септемрба бити ослобођен из затвора у Великој Британији, гдје служи казну од 20 година затвора због протјеривања муслимана и Хрвата током рата у БиХ.

Крајишник је тражио да буде превремено ослобођен након што одслужи двије трећине казне, која истиче 3. августа.

Прије сукоба у БиХ Крајишник је био предсједник Скупштине БиХ, а до 1991. до 1996. предсједник Скупштине Републике Српске, као и члан Главног одбора Српске демократске странке.

Судија Квон је саопштио да "због интерних проблема" суђење Караџићу послије тронедјељне љетње паузе неће бити настављено 27. већ 28. августа.

Љетња судска пауза почиње у Трибуналу идуће седмице, али ће се тада наставити главни претрес у предмету Караџић.

 

 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Momcilo-Krajisnik-svjedoci-uzivo-na-sudjenju-Karadzicu-202112.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску