• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Дуњић: Стрељано 450-500 Муслимана
Дуњић: Стрељано 450-500 Муслимана Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
понедељак, 22 јул 2013 23:25

22. 07. 2013. 21:48х | Бета


У наставку суђења Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, вештак одбране за судску медицину Душан Дуњић посведочио је данас да је из масовних гробница, после пада Сребренице, ексхумирано "450 до 500" жртава стрељања.
 
Дуњић је изјавио да је за такав закључак пронашао "чврсти доказ" у записницима са аутопсија ексхумираних посмртних остатака из масовних гробница које је проучио. Као "чврсти доказ" о стрељању, Дуњић је прихватио да су руке жртве биле везане "чврстом лигатуром", жицом или канапом, и да је та лигатура била око жртвиних руку у тренутку ексхумације.

"Негде око 450 до 500 људи је имало такве лигатуре и то је једини број који ја могу да прихватим, као форензичар, да је над њима извршена егзекуција", нагласио је Дуњић.

Рекао је и да "све остало што је утврђено - број страдалих ватреним оружјем, гелерима, шрапнелима - апсолутно не указује на егзекуције". Иако је констатовао да је "врло мала разлика" у повредама између везаних и невезаних жртава, Дуњић је подвукао да то не значи да су и невезане особе биле стрељане, већ да њихове повреде "од гранате, гелера, с једним или два пројектила", указују "на борбу, односно рањавање током борбених дејстава".
 
Оптужница Караџића (68), бившег председника Републике Српске и врховног команданта њене војске, терети за геноцид над око 7.000 Муслимана из Сребренице које је, по оптужници и ранијим пресудама, ВРС стрељала на више локација у околини Зворника у данима пошто је, 11. јула 1995, заузела ту "заштићену зону" УН у источној БиХ. Дуњић је, осврћући се на број стрељаних жртава које су наводили вештаци и истражитељи тужилаштва, тврдио да "тај број није тачан".
 
Према недавном сведочењу форензичког директора Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) Томаса Парсонса, та комисија је до јуна из масовних гробница идентификовала 6.764 жртве. Караџићев вештак изјавио је да документи тужилаштва које је проучио, "оповргавају тезу да су они тамо на списку несталих, везаном за Сребреницу, сви страдали у Сребреници у року од 10 дана".
 
"А нису сви страдали. Неки су страдали много пре и ја сам то у писаном тексту и доказао", казао је Дуњић.
 
Он је протумачио и да су вештаци оптужбе који су раније сведочили на процесу Караџићу, потврдили да су неке од масовних гробница повезаних са Сребреницом биле "обогаћиване", односно да су у њих тела сахрањивана и пре и после пада енклаве. Чињеницу да су делови тела истих особа проналажени у две различите гробнице, Дуњић је настојао да објасни тврдњом да су се ти лешеви, претходно, скоро распали на тлу, где су особе страдале, а да су затим делови били покопани у одвојене гробнице.
 
"Накнадно су укопавана... тела која су већ била распаднута, а то значи да је смрт наступила знатно раније, пре јула 1995", тврдио је Дуњић.
 
Оптужница и досадашње пресуде Трибунала, насупрот томе, наводе да је ВРС тела стрељаних Муслимана из "примарних" гробница, близу места злочина, с јесени 1995. пребацила у "секундарне" гробнице, на тешко доступним местима, у покушају да прикрије масовна убиства. Дуњић је веродостојност истраге тужилаштва о масовним гробницама оспоравао и указивањем да су многи предмети и други докази, који су
пронађени у гробницама, уништени.
 
Упитан од Караџића, који се брани сам, ко је наредио уништавање доказног материјала, сведок је одговорио да то није пронашао у документима које је проучио.

Испитивање Дуњића Караџић ће наставити сутра. Он је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

 


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/331010/Dunjic-Streljano-450500-Muslimana

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску