• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Биљана Плавшић одбила да свједочи у корист Караџића
Биљана Плавшић одбила да свједочи у корист Караџића Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
уторак, 16 јул 2013 22:15

16/07/2013 | 17:58| РТРС

Некадашњи предсједник Републике Српске Биљана Плавшић, која је у Хагу признала кривицу, а затим осуђена на 11 година затвора, рекла је да је одбила да буде свједок одбране Радована Караџића и додала да је Трибунал за 20 година постојања показао скандалозну селективност у процесуирању злочина, преносе Франкфуртске “Вести”.

У вези са чињеницом да је Караџићу враћена оптужница за геноцид у седам општина РС Плавшићева је казала да је, када је прошле године та тачка укинута, помислила да је Хашки трибунал кренуо, колико-толико, добрим путем, али не ни за Караџића или за Републику Српску или српски народ, већ добрим путем за правду.

- Међутим, очигледно сам била у криву - констатовала је она додајући да се у случају Караџића извлачи горак закључак да је било непотребно наметати и ову тачку оптужнице, када је већ суочен са низом других, довољно тешких оптужби.

- Од самог почетка рада Трибунала било је довољно основа да се изрази сумња у искреност формирања такве интернационалне институције. При том, нећу да кажем да можда у Хашком трибуналу нема таквих тенденција, јер сам и сама видјела низ докумената у којима стоји формулација “босански Срби”. Увијек сам се противила таквим “формулама” наглашавајући да је одговорност искључиво индивидуална - објаснила је Плавшићева.

Она је казала да јој уопште није јасно због чега Срби тако олако прихватају становиште које здушно заговарају управо муслимани.

- Комплетан политички врх у Сарајеву тврди да се у Хагу суди Републици Српској. То и ми понављамо, али уз реченицу која је мени несхватљива: “Република Српска се брани у Хагу”. Гдје нам је памет да тако нешто потенцирамо? Богу хвала да се тамо не брани Српска. Српска се брани у Бањалуци и брани је Дејтонски споразум. Међутим, сви треба да се запитамо због чега неки људи сматрају да су персонификација једног народа и једне државе и да ако они буду осудени, да ће то бити крај и за тај народ - рекла је Плавшићева.

Што се тиче свједочења на суђењу Караџићу она је истакла да је контактирана, али да је поручила да није у стању да буде свједок.

- Превише сам стара, тешко сам покретна, а ту и тамо имам тренутке када осјетим да добро и не памтим. Некада сам била специјалиста да се сјетим сваке појединости, али се годинама то полако губи, а вјероватно су томе допринијели и услови у којима сам била у затвору у Шведској… Сматрам да се тамо суди Радовану Караџићу као што се судило Биљани Плавшић, а тај човјек ме није ничим задужио. Ничим добрим, а ја ипак нисам светац, већ само човјек - подвукла је она.


Р.К.     


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=91883

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску