• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић ће морати да доказује да није почињен геноцид
Караџић ће морати да доказује да није почињен геноцид Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
петак, 12 јул 2013 11:48

ХАГ, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић мораће да током одбране доказује да није одговоран за геноцид у седам општина БиХ током 1992. године - Братунцу, Фочи, Кључу, Приједору, Санском Мосту, Власеници и Зворнику, одлучило је Жалбено вијеће Хашког трибунала.

Као основу за ту одлуку наведени су тешки затворски услови у којима су живјели муслимани и Хрвати. Појединачна дјела не доказују геноцид, наводи Жалбено вијеће, али сматра да је Претресно вијеће погријешило што није довољно узело у обзир тешке услове у којима су живјели заробљеници, што може да створи разумну сумњу да је могло доћи до намјере уништења.

 

Жалбено вијеће наглашава да је дјелимично прихватило неке аргументе тужбе, а да је дио аргумената одбацило.

Претресно вијеће је 28. јуна 2012. донијело ослобађајућу пресуду по првој тачки оптужнице, закључивши да тужилаштво није предочило довољно доказа који би могли да доведу до осуђујуће пресуде за геноцид почињен у седам општина 1992.

Према налазу Претресног вијећа, које је поништило Жалбено вијеће, злочини за које је Караџић оптужен у првој тачки оптужнице - убиства, тешке физичке и менталне повреде, присилна премјештања становништва и наметања нељудских услова у заточеничким објектима - нису својом природом, размјерама и контекстом достигли ниво из којег би се ван разумне сумње могло закључити да су почињени са намјером да се муслимани и/или Хрвати у БиХ цијелости или дијелом униште као етничка или вјерска група.

Караџић се жалио на одлуку да у оптужници остане тачка 11, која га терети за узимање припадника УН за таоце, али је та жалба одбачена.

Ова одлука Жалбеног вијећа, које је прихватило приговор Тужилаштва, значи да оптужени Караџић мора да изнесе доказе током одбране да није било геецодни намјере у наведеним општинама.


http://www.srna.rs/novosti/122206/karadzic-ce-morati-da-dokazuje-da-nije-pocinjen-genocid.htm

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску