• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Свједок: Нисмо протјеривали Муслимане и Хрвате
Свједок: Нисмо протјеривали Муслимане и Хрвате Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
уторак, 09 јул 2013 20:54

Фена - 09.07.2013 21:00

САРАЈЕВО - Свједочењем Радомира Пашића, ратног предсједника Општине Босански Нови, бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић побијао је оптужбу за протјеривање Муслимана и Хрвата с овог подручја.

Пашић, који је био и предсједник Кризног штаба Српске демократске странке (СДС), посвједочио је да су Муслимани из Босанског Новог у прољеће и љето 1992. отишли добровољно, "не само из политичких и безбједносних разлога него и економских и друштвених", преноси БИРН - Јустице Репорт.

Захтјев представника Муслимана да им се омогући да оду Пашић је сматрао најбољом опцијом.

Пашић је изјавио да су претходно, у мају 1992., српске власти наредиле да се преда нелегално наоружање. Међутим, Муслимани су то, како је навео, игнорисали.

По његовим ријечима, цивилна и војна полиција су их затим приводиле, а због недостатка простора фудбалски стадион је кориштен као прихватни центар. Они који “нису били опасни” ослобођени су, а други су задржани ради истраге.

Пашић је потврдио да су српске паравојне формације причињавале проблеме властима, које их нису позвале, као и да је знао за рушење џамија у Босанском Новом, али не и ко је то учинио.

Караџић је оптужен за прогон муслиманског и хрватског становништва из 20 босанских општина, који је укључивао незаконито притварање, злостављање, убиства и присилно премјештање хиљада цивила. На терет су му стављени и геноцид у Сребреници и други злочини.

Потврђујући да власти нису могле да заштите несрпско становништво, Пашић је казао да су велики проблем представљале паравојне формације које нису биле под контролом.

- Кризни штаб је рекао да не може несрпском становништву дати гаранцију да ћемо обезбиједити њихову имовину, њихове куће па, на крају, и њихове животе. Нисмо им то могли гарантовати... Зато су Муслимани тражили да оду - посвједочио је Пашић.

Нагласио је да власти ни у једном моменту нису имале вољу да се неко на силу отјера са свог огњишта, нити је ико несрбима пријетио или над њима примјењивао силу.

Свјесни цјелокупне ситуације у БиХ, Муслимани су, по Пашићу, тражили да се привремено иселе док се ратна опасност не смири.

Након што му је тужитељка предочила захтјев са састанка шефова седам српских општина у региону 7. јуна 1992. - да Муслимани и Хрвати напуштају ту територију док њихов број не буде смањен на подношљив ниво - Пашић је одговорио да се не сјећа да је био на том скупу.

- Стално нам спочитавате да смо хтјели да отјерамо Муслимане... То није био циљ ни Кризног штаба ни општинских власти - казао је свједок.

При том исказу остао је и након што му је тужитељка цитирала свједочења муслиманских представника, али и званичника УНПРОФОР-а с којима је Пашић у љето 1992. преговарао, да Муслимани нису Босански Нови напустили својом вољом.

- Само смо посредовали у жељама које су Муслимани имали - рекао је Пашић, додавши да, због прекида у везама, српско вођство на Палама о томе ништа није знало, наводи с у извјештају БИРН-а.

Суђење се наставља 10. јула.

 


http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Svjedok-Nismo-protjerivali-Muslimane-i-Hrvate-199894.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску