• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Свједоци оповргли исказ о погубљењима у Коњевић Пољу
Свједоци оповргли исказ о погубљењима у Коњевић Пољу Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
четвртак, 04 јул 2013 14:41

ХАГ, 3. ЈУЛА /СРНА/ - Главни претрес на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом данас је настављен саслушањем заштићеног свједока одбране "КW-558", који је, као припадник МУП-а, везиста из Братунца, од 4. јула 1995. био распоређен у Коњевић Пољу.

Свједоку су, као мјере заштите одобрени псеудоним и искривљење лика. На суђењу у предмету Видоја Благојевића 2004. године он је био свједок тужилаштва и тада је исказ такође дао под мјерама заштите.

Према изјави свједока, раније датој тиму одбране, 13. јула 1995. један његов колега довео је Хасана Салиховића и Решида Синановића у кућу гдје су радили. Свједок им је понудио храну и цигарете и они су тамо остали до доласка Момира Николића из Братуначке бригаде и једног војног полицајца, а Николић је рекао да ће их повести са собом у Братунац.

КW-558 потврдио је да полицајац Ненад Дероњић, који је јуче свједочио, није био у Коњевић Пољу 13. јула 1995. Свједок оптужбе под псеудонимом КДЗ-065 означио је Дероњића као једног од четворице људи који су учествовали у погубљењу 15 муслимана на обали реке Јадар, близу Коњевић Поља. Свједок је рекао да није знао за било какве егзекуције на том подручју тога дана.

Према изјави свједока, коју је у судници прочитао Караџић, КW-558 оспоравао је да је свједока КДЗ-065 "одвео у оближњу кућу и да га је одвео на испитивање".

Свједок је рекао да не зна да је, осим Салиховића и Синановића у соби у којој је био центар везе, било и других заробљеника.

"Знам за ову двојицу, они су причали о томе каква је ситуација у Сребреници, да се килограм соли продавао за 100 марака. Изненадио сам се кад сам видио Хасана, мислио сам да је раније отишао у Tузлу. Питао сам га због чега се предао, а он је рекао да више није могао да поднесе ситуацију, јер су му убили сина, брата и оца", рекао је свједок.

Поводом тужиочеве констатације да је "према извјештајима, на подручју Коњевић Поља било 1.000 до 1.500 заробљених муслимана, а да је свједок видио само двојицу”, КW-558 је рекао да је Коњевић Поље “широк појам” и да он не зна шта се дешавало на цијелом подручју.

“Шта се тамо дешавало, сазнао сам у вријеме суђења /Слободану/ Милошевићу, ја сам био увјерен да ће они сви бити размијењени”, изјавио је свједок. Он је потврдио и да је чуо да су посмртни остаци Салиховића и Синановића касније пронађени у масовним гробницама.

Одговарајући на питање када је први пут чуо за инцидент у складишту у Кравици, гдје је, према наводима оптужнице, 13. јула 1995. убијено око хиљаду заробљеника, које су наредног дана покопани у масовне гробнице у селима Глогова и Равнице, свједок је рекао да је за то чуо 2001. године у прилогу телевизије ОБН, када је Алија Изетбеговић постављао камен-темељац за Меморијални центар у Поточарима.

За убиство припадника Специјалне јединице полиције из Шековића Крсте Драгићевића, свједок је, како је рекао, чуо неколико дана послије инцидента у Кравици. Одговарајући на питање шта му је речено, под којим околностима је Драгићевић убијен, свједок је рекао да се не сјећа.

У додатном испитивању, Караџић је свједока питао "колико су често биле сахране тих дана и погибије у Подрињу", на шта је свједок одговорио да их је "било доста". Tужилац Матео Кости приговорио је да питање не произлази из његовог унакрсног испитивања, а Караџић је рекао да је хтио да пита "да ли је било чудо невиђено што је погинуо Крсто, или се свакодневно гинуло".

Караџић је, ради оповргавања исказа свједока тужилаштва КДЗ-065, позвао и наредног свједока своје одбране, полицајца из Братунца у вријеме сребреничких догађаја, Мирка Перића.

Перић је рекао да је 13. јула 1995. био на контролном пункту у Коњевић Пољу, да није био у пратњи заробљеника који су вођени у складиште и да није видио да је ико претучен и да је било погубљења. Перић је рекао и да није видио Ненада Дероњића у Коњевић Пољу, те да није видио да је једним од аутобуса којим су из правца Братунца превожени муслимани управљала жена.

 

Суђење Караџићу биће настављено у петак, саслушањем новог свједока. За данас је било предвиђено да за одбрану исказ да Караџићев некадашњи савјетник Јован Заметица. С обзиром да је крајем јуна саопштио да је одустао од свједочења, одбрана је затражила да судско вијеће изда налог којим би Заметица био обавезан да да исказ.

 

http://www.srna.rs/novosti/120079/svjedoci-opovrgavali-iskaz-o-pogubljenjima-u-konjevic-polju.htm

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску