• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести У рату је Добој био највише гранатиран
У рату је Добој био највише гранатиран Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
четвртак, 27 јун 2013 15:11

ХАГ, 26. ЈУНА /СРНА/ - Свједок одбране Милан Нинковић рекао је данас у наставку суђења пред Хашким трибуналом некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, да је на Добој пало највише граната током протеклог рата, да је 110 људи погинуло у том граду, а око 1.500 ван града.

Нинковић, који је био један од оснивача СДС-а у Добоју, народни посланик и од августа 1994. године министар одбране Републике Српске, рекао је да су сукоби на сјеверу БиХ избили 3. маја 1992. године у вријеме повлачења ЈНА која је за то имала рок до 19. маја.

Он је истакао да је Војска Републике Српске формирана на сједници Народне скупштине Републике Српске 12. маја 1992. године у Бањалуци и да је у тој војсци остао дио старјешина из ЈНА.

Војска је бранила оно што је тамо било затечено, цивиле и избјеглице, навео је Нинковић и додао да је у Добоју био велики број Хрвата и муслимана, а да су на другу страну отишли они који су били наоружани.

"Наш став је био да сви могу да остану. Постојала је радна обавеза, имали су лијечење и није било већих проблема", рекао је Нинковић.

На Караџићево питање о ставу према ратним заробљеницима током цијелог рата, Нинковић је рекао да се у Добој слило од 40.000 до 60.000 избјеглица из 12 околних општина и, "када су муслимани и Хрвати били изложени малтретирању, отворени су прихватни логори да се ти људи склоне".

Он је напоменуо да је у томе ангажован Црвени крст и да су ти логори брзо расформирани, а људи су отишли у размјену.

Током унакрсног испитивања тужиоца Милице Пек, Нинковић је рекао да генералу Ратку Младићу он није био надређени у командном смислу, већ само у логистици, док је надређен врховни командант био Радован Караџић.

Нинковић је нагласио да су цивилне власти "једва чекале да нешто нађу" генералу Младићу и да би, да се знало за неке злочине, он одмах био смијењен.

Сцједок је рекао да се српски народ залагао за очување Југославије и да је без српског народа одржан референдум за независност БиХ, која је изгласана на муслимански празник Бајрам.

"Српски народ се борио да остане конститутивни у оквиру ентитета и зато је прихватио Кутиљеров план, док су муслимани намјеравали да БиХ остане под њиховом контролом, а да се Срби маргинализују", рекао је Нинковић.

Послије Нинковића, свједочење је започео бивши командант Друге романијске бригаде Војске Републике Српске пуковник Мирко Tривић, који је командовао јединицом укљученом у сребреничку операцију "Криваја 95".

Tривић је посвједочио да "Врховна команда није сматрала да је енклава Сребреница требало да нестане и да, према томе, није постојао ни план да се елиминишу муслимани из Сребренице".

Одговарајући на питање какав је био његов став став у односу на рат и рјешавање кризе, Тривић је рекао да је то била "одбрана дијелова територија на којима живи српски народ у БиХ и да БиХ остане функционално везана за неку Југославију, гдје би сви припадници српског народа живјели у једној држави".

Tривићево свједочење биће настављено сутра.

 


http://www.srna.rs/novosti/118158/u-ratu-je-doboj-najvise-granatiran-.htm

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2013 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску