• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сведок: Аркан и "Жуте осе" били ван контроле, жртве су и Срби и Муслимани
Сведок: Аркан и "Жуте осе" били ван контроле, жртве су и Срби и Муслимани Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
среда, 26 јун 2013 11:27

25. 06. 2013. 20:38h | Бета

Сведок одбране Бранко Грујић је на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу, негирао кривицу власти босанских Срба за злочине над Муслиманима у Зворнику 1992. године.

Грујић је због због тих злочина у Србији осуђен на шест година затвора коју је издржао.

Као и ранији Караџићеви сведоци из Зворника, Грујић који је био лидер Српске демократске странке и њеног Кризног штаба у тој општини, за тешка и масовна злодела над муслиманским мештанима оптужио је паравојне снаге из Србије, попут Српске добровољачке гарде Жељка Ражнатовића-Аркана и "Жутих оса", над којим локални званичници, како је тврдио, нису имали никакву контролу.

После "деблокаде" Зворника 9. априла 1992 "Аркан и његов 'мајор Пеја' преузели су контролу", остављајући локалне српске вође "без икакве власти", изјавио је Грујић. "Таоци и жртве" спрских паравојски, затим су били "и Срби и Муслимани".

Грујић је сведочио да је Караџића о злоделима паравојних формација обавестио јула 1992, када је стање у Зворнику постало неиздрживо, и затражио од њега помоћ. Како је казао, Караџић је био "изненађен" и "запањен", али је наложио да специјална полиција
разбије паравојске у Зворнику што се убрзо и догодило.

Тужитељка Катрина Густавсон подсетила је сведока у унакрсном испитивању да га је суд у Београду 2010. прогласио кривим, између осталог што није спречио прогон Муслимана и мучење и убиство око 700 муслиманских мушкараца.

Грујић је узвратио да је био "осуђен без иједног доказа" јер је "суд по сваку цену хтео да ме осуди". "То је требало издајничком режиму (тадашњег председника Србије) Бориса Тадића, да хода по Бриселу и по Босни, да се извињава".

Тужитељка је сведоку предочила да је, супротно његовој изјави да су хиљаде Муслимана својом вољом, јуна 1992. отишле из зворничког села Козлук, суд у Београду утврдио да су они били протерани, пошто су им српски званичници, укључујући и Грујића, дали кратак рок да оду и обезбедили им превоз.

"То није тачно. Суд је поверовао лажном сведоку", одговорио је Грујић, оставши при исказу да су Муслимани сами изразили жељу да оду, а да им је Ражнатовићев "мајор Пеја" као услов поставио само да оду преко Србије, да се касније не би придружили Армији БиХ.

Цитирајући београдску пресуду, заступница оптужбе навела је и да су у прогон Муслимана из Козлука и других зворничких села биле умешане и "више власти" босанских Срба, сугеришући да је то сам Караџић.

Понављајући да се Караџић залагао за заштиту несрба, Грујић је то негирао. По сведоку, Караџић "ниједну реч није проговорио" о исељавању Муслимана, а "не дао Бог" да је то наредио.

Из ратне бележнице команданта ВРС Ратка Младића, тужитељка је Грујићу цитирала речи које је он изговорио на састанку у Зворнику, 30. јуна 1992, у присуству Караџића. Младић је забележио Грујићеве речи да је "спроведена председникова одлука да у Козлук и Дивич населимо нашу децу".

"Никад ове речи нисам изговорио, нити сам поменуо председника Караџића. Младић је или био пијан, или није добро чуо... а волео је да попије", узватио је Грујић.

Цитирајући документе, Густавсон је тврдила и да је Караџић већ у мају 1992. знао за злочине "Жутих оса" и других паравојски, али је сведок и то одбацио, тврдећи да је председник прва сазнања добио од њега тек јула.

Грујић, међутим, није оповргао тврдњу тужитељке да је Ражнатовића, пре напада на град у априлу 1992, у околину Зворника довео командир полицијске станице.

"Аркан је све одлучивао и командовао" током напада на Зворник, а затим је то препустио свом "мајору Пеји", рекао је Грујић. Потврдио је да су локалне власти, после заузимања Зворника, позвале и сматрале добродошлим све српске добровољце и да их нису питали ко су и одакле су.

Грујић није негирао ни да је он сам, 8. априла 1992, пожелео добродослицу Војину Вучковићу званом "Жућа", вођи "Жутих оса", које су касније починиле тешке злочине над Муслиманима. "Нама је била добродошла свака рука и сваки човек... Тачно је да нисам питао ко су и одакле су".

Пошто му је тужитељка предочила документе, Грујић је казао да је тачно и да су локалне власти плаћале "добровољце" укључене у локалну Територијалну одбрану, од којих су, истовремено, страховале. Казао је да је то чињено на захтев команданта ТО Марка Павловића, за кога се касније испоставило да се зове Бранко Поповић и да је близак Служби државне безбедности Србије.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/323910/Svedok-Arkan-i-Zute-ose-bili-van-kontrole-zrtve-su-i-Srbi-i-Muslimani

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2013 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску