• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суботић: Караџић не би свјесно потписао наредбу о Сребреници
Суботић: Караџић не би свјесно потписао наредбу о Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао Глас Српске   
четвртак, 20 јун 2013 20:24

20.06.2013 19:58 | Aгенције

Хаг - Свједок одбране Богдан Суботић тврдио је данас пред Хашким трибуналом да Радован Караџић никада свјесно не би потписао директиву, којом је 1995. наложио Војсци Републике Српске да у Сребреници створи "неподношљиву ситуацију тоталне несигурности, без наде за опстанак становништва".

Суботић, који је у то вријеме био Караџићев савјетник, потврдио је да је такав налог Војске Републике Српске био "противправан" и "споран", али је, истовремено, изразио "велику сумњу" да је Караџић директиву, коју је сачинио Главни штаб Војске, прочитао прије него што је на њу ставио потпис.

 

"Не вјерујем да би то прихватио да је прочитао... Сматрам да предсједник /Караџић/ то није прочитао", рекао је пензионисани генерал Суботић.

Он је истакао да не искључује могућност да је страница са наведеном реченицом "накнадно убачена" у Директиву број седам, коју је Караџић упутио Војсци Републике Српске у марту 1995.године.

Тужилац Тигер испитивао је Суботића и о убиствима муслимана на Корићанским стијенама на Влашићу, августа 1992. године.

Суботић је, као министар одбране Војске Републике Српске, учествовао на састанку у Бањалуци са званичницима тамошње полиције Стојаном Жупљанином и Симом Дрљачом, на којем су разговарали о истрази о том злочину. У писаној изјави је нагласио да је полицајцима и судијама пренио Караџићев налог да се проведе истрага и казне починиоци.

На тврдњу тужиоца да су Жупљанин и Дрљача знали ко су починиоци злочина и да их је лако било идентификовати и ухапсити, Суботић је узвратио да су му саговорници рекли да су одговорна три полицајца - од којих је један касније осуђен, а двојица су убијена - и да, по одласку са састанка, више у то није улазио.

Караџић је, према његовим ријечима, у то вријеме имао "милион проблема" и истрагу је препустио "институцијама".

Процес Караџићу биће настављен сутра.

 


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Subotic-Karadzic-ne-bi-svjesno-potpisao-naredbu-o-Srebrenici/123418.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2013 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску