• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суботић: Младић је ограничен, није признавао врховну команду Караџића
Суботић: Младић је ограничен, није признавао врховну команду Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
среда, 19 јун 2013 17:17

Бета - 19.06.2013 17:06

ХАГ - Свједочећи у одбрану Радована Караџића, пензионисани генерал Војске Републике Српске Богдан Суботић изјавио је данас пред Хашким трибуналом да је оптужба да је ВРС у јулу 1995. починила геноцид над 7.000 сребреничких Муслимана "више од 50 одсто превара".

Суботић је у то вријеме био Караџићев савјетник, а претходно главни инспектор ВРС (1993-94) и министар одбране РС (1992-93).

"Не бих могао рећи да је потпуно да је превара, али више од 50 одсто јесте превара... Ја то не могу доказати", рекао је Суботић.

Прије тога, Суботић је, међутим, посвједочио да је, послије заузимања Сребренице, било злочина и да је генерал Младић отишао даље од онога што је очекивало политичко вођство, односно да енклаву стави под српску контролу.

"То је оно што се десило кад је заузета Сребреница... То је он прекршио, дозволио... Не знам ја ко је дозволио да се праве злочини. Врховна команда није. Да ли је то дозволио Младић, да ли је то дозволио... или је Ердемовићева група то сама урадила, плаћеници, то се не зна и није још утврђено", рекао је Суботић.

Караџић, како је свједок казао, "није имао никакве информације о било каквим злочинима у Сребреници".

 

Ердемовић, који је у јулу 1995, био припадник 10. диверзантског одреда при Главном штабу ВРС, 1996. [ово није доказана чињеница - КО] је признао да је учествовао у стријељању заробљених Муслимана на фарми Брањево код Зворника. По оптужници и ранијим пресудама, на тој фарми су, 14. јула 1995, српске снаге стријељале више од 1.000 Муслимана.

Команданта ВРС, генерала Младића, свједок је назвао "нетрпељивим", "својеглавим", "тврдоглавим", "ограниченим" и "опсједнутим собом". Слични су, по свједоку, били и чланови Главног штаба ВРС. Он је казао и да се није слагао с начином на који је Младић водио војску.

Између Младића и његовог штаба, с једне, и Караџића, као врховног команданта, с друге стране, владало је "велико неповјерење", рекао је Суботић. Младић и војници жељели су "војну побједу", а Караџић и политичко вођство обуставу рата и "резултате кроз преговоре".

У покушају да "умањи Караџићева достигнућа", Младић му је потурао "потпуно лажне информације о свом раду и дјеловању". Јавно је говорио и да "Караџић није његов врховни командант" и да "не признаје његове одлуке", тврдио је Суботић.

Караџић је, по свједоковим ријечима, у љето 1995. покушао да смијени Младића, али та одлука није спроведена због отпора ГШ ВРС.

Суботић је негирао да је Караџић икада наредио убиства, протјеривање, пљачку и друге злочине, ни гранатирање Сарајева. Као главни инспектор ВРС, како је казао, он никада није видио никакав документ да је та војска починила злодјела.

Свједок је тврдио и да је"Младић са Игмана могао да заузме Сарајево", али да га је Караџић у томе спријечио.

"Много пута је Караџић - ради мира и опстанка и Муслимана и Срба и БиХ - с војног аспекта направио грешку, а с људског становништа је одлично урадио", оцијенио је Суботић.

Исказ на суђењу Караџићу, генерал Суботић наставиће сутра. Караџић, коме је данас 68. рођендан, оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95.

 


http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Subotic-Mladic-je-ogranicen-nije-priznavao-vrhovnu-komandu-Karadzica-197027.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2013 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску