• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Свједок на суђењу Караџићу: Аркан и његова гарда починили страшне злочине у Зворнику
Свједок на суђењу Караџићу: Аркан и његова гарда починили страшне злочине у Зворнику Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
петак, 14 јун 2013 16:17

Бета - 13.06.2013 17:42

ХАГ - Бивши шеф полицијске станице у Зворнику Маринко Василић потврдио је данас, на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, да су 1992. у том граду почињени тешки злочини над Бошњацима, али је за то окривио паравојне снаге којима локалне власти нису могле да се супротставе.

Свједок Василић изјавио је да је, послије "ослобађања" града, почетком априла 1992, "команду" преузео Жељко Ражнатовић-Аркан са својом "гардом", а затим и друге паравојске попут "жутих оса".

Локалне власти биле су, како је рекао,"немоћне да се супротставе анархији и безакоњу паравојних формација", а полиција је била "остављена на милост" паравојски.

Караџић је био "изненађен" када су га, у јулу 1992, Василић и предсједник СО Зворник Брано Грујић на Палама извијестили о хаосу који у граду изазивају паравојници. Убрзо, Караџић је у Зворник послао специјалну полицијску јединицу, која је припаднике паравојски похапсила, рекао је свједок.

Одговарајући на питања тужитељке Катрине Густавсон, Василић је потврдио да су "ужасни злочини почињени" док је он био командир полицијске станице у Зворнику. Као примјер, тужитељка је навела убиства стотине Бошњака у селу Дрињача, техничкој школи у Каракају, дому културе у Челопеку и у Гериној кланици.

Василић је одговорио да је покушао да са командом Територијалне одбране покрене истрагу о злочину у Дрињачи, али да они ништа нису учинили.

Иако је пред судом у Београду раније изјавио да је за убиства у Каракају, Челопеку и Гериној кланици сазнао одмах пошто су почињена јер је о томе брујао град, Василић је тврдио да је то "грешка" и да је за те злочине "чуо послије пар мјесеци", када су паравојске похапшене, а не након "дан-два или пет".

"Од тих 10 паравојних формација није се смјело слободно ни дисати, а камоли коментарисати", казао је свједок, потврђујући да ништа није учињено да се ти злочини истраже.

"Муслимане у Зворнику и није могао убијати нико други до паравојних формација", посвједочио је Василић, наглашавајући да је он тражио да се истраге спроведу.

Положај локалног руководства описао је ријечима: "Ми смо били обични заточеници, затвореници". Испричао је и да му је вођа "жутих оса" Војин Вучковић-Жућа "стављао цијев у потиљак", а паравојник звани Топола га водио "на стријељање".

Тужитељка Густавсон је, уз предочавање низа докумената, тврдила да свједок "преувеличава" моћ паравојних формација у Зворнику, које су заправо дјеловале у координацији са локалним властима.

Свједока је подсјетила да је на београдском процесу изјавио да је Зворник "ослободила" локална ТО "уз помоћ" Ражнатовићеве паравојске. Василић је, међутим, то негирао, тврдећи да је "Аркан водио ту операцију, а Срби са подручја Каракаја су му асистирали".

Василићеву изјаву да органи РС нису бил обавијештени о ситуацији у Зворнику, заступница оптужбе је побијала извјештајем полицијског официра Драгомира Андана који је, послије посјете граду у лето 1992, обавијестио надређене да су паравојске починиле злочине.

Одбрану пред Трибуналом, Караџић (67), који је оптужен и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95, наставиће идуће недјеље.

 


http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Svjedok-na-sudjenju-Karadzicu-Arkan-i-njegova-garda-pocinili-strasne-zlocine-u-Zvorniku-196188.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2013 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску