• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Свједок: Караџић нема никаквог удјела у Сребреници
Свједок: Караџић нема никаквог удјела у Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао Глас Српске   
петак, 14 јун 2013 16:07

13.06.2013 16:37 | Aгенције

Хаг - У наставку свједочења у доказном поступку одбране Радована Караџића у Хагу, некадашњи предсједник Извршног одбора Скупштине општине Зворник Јован Ивановић изјавио је данас да некадашњи предсједник Републике Српске сигурно нема никаквог удјела у догађајима у Сребреници у јулу 1995. године.

"Наш предсједник то 100 одсто није урадио. Ми то знамо, јер знамо сва његова залагања и поступања", рекао је Ивановић.

Он је додао да се у вези са Сребреницом "искристалисала прича да се одређени број људи предао и био затворен, а један дио наставио да се пробија и водио борбу".

"У тим борбама погинуло је доста муслимана, али и Срба, погинули су младићи из мог села, у једном дану биле су три сахране. Да су се предали, не би изгинули", рекао је Ивановић.

Он је истакао да српски народ никад у историји није чинио злочине и да му је зато стало да се утврди истина шта се дешавало послије ослобађања Сребренице.

Ивановић је истовремено затражио да се расвијетли убиство цивила у Сарајеву, наводећи да су Срби огорчени, јер нико није процесуиран "због Сарајева".

Бивши начелник полиције у Зворнику Маринко Василић рекао је да је у априлу 1992. године покушао да организује рад полиције, с циљем да се осигура безбједност свих људи у граду, али да су "локалне српске власти биле немоћне да се супротставе анархији и безакоњу паравојних трупа".

"Полицију су често физички малтретирали и злостављали припадници паравојних трупа. И локално и полицијско вођство били су им препуштени на милост и немилост", рекао је свједок.

Василић је испричао да је Караџић о проблемима у Зворнику обавијештен у јулу 1992. године, да је био изненађен ситуацијом и да је "наредио да се тамо упуте полицијске снаге и похапсе банду".

Свједок је навео да су, убрзо након тога, он и некадашњи предсједник привремене Владе Зворника Бранко Грујић поднијели неопозиве оставке из страха за своје и животе својих породица.

"Крајем јула, у Зворник су дошле специјалне снаге полиције и, у сарадњи са војном полицијом, користећи оружје, похапсили припаднике паравојних трупа. Против свих који су ухапшени, вођени су судски поступци у судовима у Републици Српској и Србији", додао је Василић.

Предсједавајући судија О-Гон Квон најавио је наставак суђења за сриједу, 19. јуна.

 


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Svjedok-Karadzic-nema-nikakvog-udjela-u-Srebrenici/122387.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2013 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску