• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Свједок: Нема учешћа Караџића у догађајима у Сребреници
Свједок: Нема учешћа Караџића у догађајима у Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
петак, 14 јун 2013 16:05

13/06/2013 | 16:17 | РТРС   


На суђењу Радовану Караџићу, свједочење је завршио Јован Ивановић, некадашњи предсједник Извршног одбора Скупштине општине Зворник, рекавши да су злочине над муслиманима у прољеће 1992. године у Зворнику починили припадници паравојних формација, и да руководство РС ништа о томе није знало, јер није постојала коодринација.

Ниједан муслимански заробљеник не би био убијен да су се сви муслимани из Сребренице предали, рекао је Ивановић, додавши да се одређени број предао, али је већи дио наставио борбу и пробој према муслиманским територијама. У тим борбама погинуло је много Срба и муслимана, па су се “неки зли момци”, како је рекао свједок, светили и убијали муслиманске затворенике. Караџићевог учешћа у томе нема нимало, истакао је Ивановић.

Ивановић је рекао да некадашњи предсједник Републике Српске сигурно нема никаквог удјела у догађајима у Сребреници у јулу 1995. године. Он је додао да се у вези са Сребреницом "искристалисала прича да се одређени број људи предао и био затворен, а један дио наставио да се пробија и водио борбу".

Ивановић је истовремено затражио да се расвијетли убиство цивила у Сарајеву, наводећи да су Срби огорчени, јер нико није процесуиран "због Сарајева".

"У тим данима хаоса, кад су чињена злодјела од паравојних формација у Зворнику, није реално постојала координација са руководством на Палама", рекао је свједок.

Свједок Маринко Василић, некадашњи командир СЈБ Зворник, свједочио је да је на почетку рата Аркан преузео власт у Зворнику и да је општинско и полицијско руководство било немоћно да се супротстави безакоњу.

Караџић је, каже свједок, био изненађен информацијама о ситуацији у овом граду, након чега је послао специјалне полицијске снаге које су, заједно с војном полицијом, ухапсиле припаднике паравојске.

Предсједавајући судија О-Гон Квон најавио је наставак суђења за сриједу, 19. јуни.

 

М.К.  

 

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=89578

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2013 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску