• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Шешељ: Ако сам крив за злочине, мој саучесник је био Томислав Николић
Шешељ: Ако сам крив за злочине, мој саучесник је био Томислав Николић Штампа Ел. пошта
Написао Бета   
понедељак, 10 јун 2013 17:29

Бета - 10.06.2013 17:17

ХАГ - Притворени лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ свједочио је данас, на суђењу Радовану Караџићу пред хашким Трибуналом, да је циљ те странке формирање Велике Србије у којој би постојало "национално јединство и братска слога Срба-православаца, Срба-католика, Срба-муслимана и Срба-атеиста".

Шешељ је, као свједок Караџићеве одбране, поновио да би у ту Велику Србију ушли велики дијелови Хрватске, уз "српску Босну, српску Херцеговину, српску Македонију, српску Црна Гору".

"То је био и остао мој генерални циљ, али не генерални циљ Србије и српског руководства... То је циљ Српске радикалне странке, ниједне друге партије", рекао је Шешељ док га је унакрсно испитивао тужилац Алан Тигер.

Са садашњим предсједником Србије Томиславом Николићем, Шешељ је, како је изјавио, "све заједно радио" током ратова у Хрватској и БиХ, и рекао: "Ако сам ја умешан у ратне злочине, онда је Томислав Николић мој директан саучесник".

За потпредсједника Владе Србије Александра Вучића казао је да је био "добровољац СРС код Славка Алексића на Јеврејском гробљу" у Сарајеву и да је затим радио на ТВ Пале.

Шешељу, који је у судском притвору од фебруара 2003, када се добровољно предао, Трибунал ће 30. октобра изрећи пресуду по оптужници за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. године.

Караџић је оптужен за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95.

Потврђујући да је у ратове у Хрватској и БиХ слао добровољце СРС, Шешељ је казао да су "сви из власти Србије" били "пуних хвале" за његове добровољце. "Ја сам овде 11 година и нису могли да нађу никакву конкретну везу мене и добровољаца СРС са ратним злочинима. Такве везе нема", оцијенио је он.

Тадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић пружио је, по Шешељевим ријечима, кључну помоћ Србима у Хрватској и БиХ.

"Без помоћи Србије, ни Република Српска, ни Република Српска Крајина не би могле опстати", оцијенио је Шешељ, уз опаску да ослобађајуће пресуде изречене генералу Момчилу Перишићу и званичницима СДБ Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкија показују да ни Трибунал ту помоћ "није инкриминисао".

Називајући босанске Муслимане "Србима који су прешли на ислам", Шешељ је изјавио да и данас мисли да је Дрина ријека која пролази кроз "срце Србије".

"Граница на њој је вештачка и не може опстати... Нико не може трајно поделити српски народ" рекао је Шешељ и изнио да "и данас мисли" да је "огромна већина Хрвата слиједила режим" предсједника Фрање Туђмана и његову "клерофашитичку, усташку идеологију".

Из Би-Би-Сијеве (ББЦ) серије "Смрт Југославије", тужилац Тигер је приказао Шешељеву изјаву да му је директно Милошевић 1992. тражио да шаље добровољце у БиХ; да је напад на Зворник у априлу те године био "планиран у Београду" од "кључних људи СДБ Србије" и да је Симатовић био "извршилац", као и да су "под командом" тајне полиције биле "црвене беретке",добровољци СРС, паравојска Жељка Ражнатовића Аркана, те "Жуте осе".

Називајући ту своју изјаву "пренаглашеном" усљед тадашњег сукоба с Милошевићем, Шешељ је потврдио да је "100 добровољаца СРС" учествовало у нападу на Зворник, али "под командом ЈНА", чије су специјалне јединице "носиле црвене беретке".

"Ми смо мислили да је то Френки, а после смо сазнали да је ЈНА... Мени је било погодно да нападнем Френкија", рекао је Шешељ.

За "Жуте осе", како је казао, накнадно је сазнао да су били под контролом "војне службе безбедности".

Ражнатовића су, по Шешељу, за напад на Зворник платиле локалне српске власти, а град су "ослободили" ЈНА и добровољци СРС, пошто су "аркановци" то покушали и "добили по носу".

Пошто га је тужилац подсјетио да је, уочи рата, пријетио протјеривањем Муслимана до Анадолије, Шешељ је тврдио да се то односило на "панисламисте, а не све Муслимане".

"Позивао сам Муслимане да се не упуштају у рат са Србима, да ће највише страдати. И страдали су - од 100.000 жртава, 50.000-60.000 су Муслимани. Хтео сам да их одвратим од рата и отцепљења БиХ... Није се без воље Срба могла БиХ отцепити од СФРЈ... Моје претње биле су срачунате да не дође до рата", рекао је Шешељ.

Пријетње Хрватима Шешељ је објаснио рекавши да се залагао за одузимањем територије Хрватска казни за геноцид над Србима у Другом свјетском рату. "Али, ни у једном мом говору нема: 'Ајде, убијајте као што су они нас убијали'", рекао је он.

Одговарајући на додатна питања Караџића, Шешељ је тврдио да Караџић није имао никаквог утицаја на напад на Зворник, за разлику од Биљане Плавшић, по чијој је препоруци позвана Ражнатовићева паравојска и коју је назвао "лудом женом".

Негирајући постојање удруженог злочиначког подухвата за прогон Хрвата и Муслимана из дијелова Хрватске и БиХ које су Срби сматрали својим, Шешељ је премјештање становништва приписао "природној подјели".

Послије Шешеља, у Караџићеву одбрану данас је свједочио и француски књижевник Ив Батај.

Бивши министар одбране РС Душан Ковачевић сутра ће наставити данас започето свједочење.

 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Seselj-Ako-sam-kriv-za-zlocine-moj-saucesnik-je-bio-Tomislav-Nikolic-195731.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2013 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску