• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Боровчанин: Није било плана за убијање муслимана
Боровчанин: Није било плана за убијање муслимана Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
четвртак, 06 јун 2013 20:26

Срна - 06.06.2013 17:28

ХАГ - Ратни замјеник команданта специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Љубомир Боровчанин изјавио је на суђењу некадашњем предсједнику Српске Радовану Караџићу да није знао ни за какав план да се побију муслимански заробљеници.

Боровчанин, који је у Хашком трибуналу осуђен због злочина у Сребреници, рекао је да је тешко повјеровати да би се Караџић сагласио са убијањем заробљеника.

 

У његовој изјави, чији је сажетак у судници прочитао Караџић, наводи се да је 13. јула 1995. Боровчанин око 16 часова био на подручју Сандића, гдје се заробљеним муслиманима обратио генерал Ратко Младић, који им је рекао да сачекају аутобусе којима ће бити пребачени у Кладањ и Тузлу.

Боровчанин је касније обавијештен да се догодило нешто страшно и затражено је да се врати. Испред складишта у Кравици видио је 20 до 30 тијела. Речено му је да су убијени неки заробљеници и да су испред складишта њихови лешеви.

О овом инциденту Боровчанин је обавијестио Братуначку бригаду Војске Републике Српске /ВРС/ и предсједника Општинског одбора СДС-а Мирослава Дероњића, а сутрадан, 14. јула, о томе је разговарао са замјеником министра унутрашњих послова Томом Ковачем.

Боровчанин је прихватио да је његова обавеза била да заштити заробљенике, али се оградио да заробљеници у Кравици "нису били експлицитно у његовом и у посједу његове јединице".

"Очигледно сам учинио недовољно за те људе, али ја сам тада сматрао да они нису у мојој надлежности", рекао је Боровчанин коме је суђено у предмету "Поповић и други" и једини се није жалио на пресуду изречену у јуну 2010. године.

Боровчанин је осуђен на 17 година затвора због пропуста да заштити заробљенике који су у јулу 1995. били држани у складишту у Кравици. С обзиром да се на пресуду није жалило ни тужилаштво, казна је постала правоснажна и он је у новембру 2011. пребачен у затвор у Данској.

Претходно је окончан исказ заштићеног свједока "КВ-317", који је био општински функционер у Зворнику. Он је рекао да Караџић није имао намјеру и није предузимао кораке за протјеривање муслимана, нити је имао геноцидне намјере.

На Караџићево питање каква је била његова реакција када је чуо да је муслиманско становништво напустило Козлук, свједок је одговорио: "Били сте тужни и разочарани и у разговорима сам видио да вам је било тешко када год бисте чули да се негдје десило исељење".

Свједок је као починиоце злочина на подручју Зворника означио припаднике паравојних трупа, које су пљачкале и малтретирале, како муслиманско, тако и српско становништво.

"Мислим да сте имали великог удјела у слању полицијске јединице да отјера паравојне формације, а постављање Винка Пандуревића на чело Зворничке бригаде дефинитивно је помогло да се тим подручјем више не крећу паравојске", рекао је свједок.

Као глави разлог да становништво напусти Зворник свједок је навео тешке услове живота, негирајући у више наврата да су муслимани били протјеривани.

Тужилац Алан Тигер свједока је подсјетио да је на ранијем свједочењу рекао да су муслимани из Зворника напустили град зато што су били принуђени да оду и да се сагласио да становништво Ђулића није отишло својевољно, већ због стреса и страха.

"Нико не напушта своју кућу добровољно, али су прије тога отишли Срби из околине Тузле. Ни ти људи нису хтјели да оду, већ их је ситуација приморала", рекао је "КВ-317".

Свједок је потврдио да је о догађајима у Зворнику обавијестио Караџића, али да то није било прије августа 1992. године.

Суђење Караџићу биће настављено сутра.

 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Borovcanin-Nije-bilo-plana-za-ubijanje-muslimana-195231.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2013 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску