• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Попарић: Цивили нису били циљ Војске Републике Српске
Попарић: Цивили нису били циљ Војске Републике Српске Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
среда, 05 јун 2013 13:55

ХАГ, 4. ЈУНА /СРНА/ - Вјештак одбране за балистику Миле Попарић данас је, у наставку суђења у Хагу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, оспоравао тврдње да су за снајперске нападе на цивиле у Сарајеву одговорни припадници Војске Републике Српске и да је ватра отварана намјерно.

Свједок је израдио извјештаје о инцидентима снајперског дјеловања у Сарајеву на основу анализа докумената о увиђајима које је објавила сарајевска полиција у току рата и докумената са истрага које је касније извршило Хашко тужилаштво.

У појединим случајевима, Попарић је и сам обишао мјеста инцидената и положаје са којих је, према оптужници, отварана ватра.

 

Према Папарићевим закључцима, у вези са инцидентима гдје се као извор ватре наводи зграда Металке на Грбавици, "не може се искључити да није било борби".

У наставку унакрсног испитивања заступника оптужбе Керолин Еџертон, свједок је рекао да није лично обишао бијеле небодере на Грбавици гдје су наводно била снајперска гнијезда, већ се служио фотографијама које су у Трибуналу кориштене на суђењу генералу Драгомиру Милошевићу.

"Користили смо фотографије и граничне углове, јер нису знали да ли се пуцало са петог или десетог спрата. Зна се удаљеност небодера од трамваја и знамо висину. Максимална висина и максимални угао у упадним угловима се драстично разликују, тако може да се види да ли је ватра отварана са небодера или са неке зграде близу. Бијели небодери се налазе преко пута касарне Маршал Tито и то су логични положаји", рекао је Попадић.

У оптужници против Караџића наводи се 17 инцидената снајперског дјеловања. За већину од тих напада, свједок тврди да циљеви који су наведени нису били видљиви са положаја које је држала Војска Републике Српске.

Еџертон ће унакрсно испитивање о инцидентима снајперског дјеловања наставити сутра. Попарићу ће то бити пети дан свједочења, а по окончању његовог исказа Караџић ће извести новог свједока.

 

http://www.srna.rs/novosti/111891/poparic-civili-nisu-bili-cilj-vojske-republike-srpske-.htm

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2013 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску