• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Балистичар: Пуцњи дошли са положаја Армије БиХ
Балистичар: Пуцњи дошли са положаја Армије БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
уторак, 04 јун 2013 20:02

04. 06. 2013. 19:55h | Бета

У наставку суђења Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, тужиоци су данас наставили унакрсно испитивање вештака одбране за балистику Милета Попарића, побијајући његов исказ да Војска Републике Српске није одговорна за 17 снајперских напада на цивиле у Сарајеву, наведених у оптужници.

На тврдњу Попарића да је 18. новембра 1994. године у унакрсној ватри, у центру Сарајева, рањена мајка Џенана Соколовић и истим хицем, који је прошао кроз њено тело, убијен њен седмогодишњи син Нермин Дивовић, тужитељка Каролин Еџертон предочила је сведоку извештај Унпрофора по којем су хитац испалили снајперисти ВРС са Грбавице.

Пуцњава која се чула на филму са попришта догађаја, на који се Попарић ослањао, потицала је, према истом документу, од француског антиснајперског тима, који је узвратио ватром на српске положаје. Рекавши да нема разлога да не верује у поузданост извештаја Унпрофора, Попарић је, међутим, остао при исказу да у наведеном случају има много контрадикторности и да је, стога, немогуће утврдити шта се стварно догодило.

На подсећање тужитељке да је сама Соколовићева изјавила да је метак долетео из правца зграде Металке на Грбавици, где су били снајпери ВРС, сведок је узвратио да је она дала више различитих изјава. Пошто му је заступница оптужбе цитирала извештаје Унпрофора по којима су хици испаљени на трамваје у центру Сарајева, у неколико инцидената 1994-95, долетели са српских положаја преко Миљацке, Попарић је тврдио да трагови на возилима и земљи показују да су хици дошли са зграде Извршног већа, под контролом Армије БиХ.

Еџертон се осврнула и на тврдњу балистичара одбране да метак који је, 11. јула 1993, у сарајевском насељу Добриња убио 46-годишњу Муниру Заметицу, док је из реке захватала воду, није могао доћи са звоника православне цркве, зато што тамо није било логично поставити снајпер.

Из документа АБиХ о положајима ВРС у том подручју, тужитељка је прочитала да је на црквеном звонику био не само снајпер, него и противавионски митраљез. Оспоравајући Попарићев налаз да место на којем су, 3. септембра 1993, једним хицем рањене мајка и кћи, Нафа и Елма Тарић, није било видљиво са положаја ВРС, Еџертон је у судници приказала фотографију која, како је рекла, показује "јасну линију видљивости". Експерт одбране то је негирао.

Унакрсно испитивање Попарића, тужиоци ће завршити сутра.

 


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/318423/Balisticar-Pucnji-dosli-sa-polozaja-Armije-BiH

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2013 >
н п у с ч п с
            1
2 3 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску