• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Свједок: Караџић није знао за убиства муслимана
Свједок: Караџић није знао за убиства муслимана Штампа Ел. пошта
субота, 25 јун 2011 21:02

14:11 |24/06/2011 | СРНА

Свједок Тужилаштва Небојша Ристић, некадашњи члан личног обезбјеђења Радована Караџића, рекао је данас у Хашком трибуналу да приликом посјете Сребреници 4. августа 1995. године они нису чули да је неколико дана прије тога дошло до масовног убиства муслимана.
    
Небојша Ристић је рекао да је тог дана конвој ишао са Пала до Соколца, преко Хан Пијеска, Милића и Братунца до Сребренице, и да је Караџић присуствовао вјерском обреду постављења крста на брду око пет километара удаљеном од Сребренице. Свједок је негирао да су обреду присуствовали припадници Војске Републике Српске .

 "Знали смо да је Сребреница пала неколико недјеља раније и знали смо да је било одбјеглих наоружаних група, тако да јесмо били забринути за безбједност предсједника. У то вријеме нисам чуо за убијање муслимана, знао сам да је било ратних дејстава. Чуо сам касније, преко медија, прошло је доста времена од датума кад се то десило, и онда сам информацију примио са резервом", рекао је Ристић, одговарајући на питања тужиоца.

Одговарајући на питање да ли су тог дана ишли у центар Сребенице, Ристић је рекао да су прошли градом и обишли православну цркву.

"Црква је била девастирана, уништена, тамо су непријатељске снаге држале домаће животиње, што се могло закључити по измету. Није било ни икона, ни фрески, а зидови су стајали", рекао је Ристић.

На тужиочево питање "да ли сте уочили џамију и минарет", свједок је одговорио одречно. На судско питање колико је Сребреница била уништена, Ристић је рекао да "Сребреница није била разрушена, једино гдје је била линија разграничења, у граду не".

У унакрсном испитивању, Ристић је потврдио да 4. августа 1995. Караџић није посјетио ниједну општину, да није било контаката ни са цивилним ни са војним органима, и да су се истог дана вратили на Пале.

На питање тужиоца Фергала Гејнора да ли се Караџић "видио са Жељком Ражнатовићем-Арканом у Бијељини, 1995. године", на војној паради, Ристић је одговорио потврдно. У унаксном испитивању, он је прецизирао да се Караџић према његовим сазнањима само тада и једини пут видио с Арканом, на постројавању једница из бањалучке регије.

"Нисам имао сазнања да сте имали контакт с Арканом и није ми познато да сте контактирали телефоном", казао је Ристић.

Свједок је потврдио да му је био познат Караџићев став о супротстављању ратним злочинима, било ко да је био починилац, наводећи да је Караџић у таквим ситуацијама "реаговао баш оштро".

Ристић је потврдио да су џамија и католичка црква на Палама остале недирнуте, а на Караџићево питање да ли зна да је његова фризерка била Хрватица, свједок је одговорио да му "њена националност није позната".

 

Р.К.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=42252

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2011 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
26 27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску