• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Радован Караџић о хапшењима на Палама
Радован Караџић о хапшењима на Палама Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
петак, 24 јун 2011 20:35

17:16 | 23/06/2011 | СРНА

Свједок тужилаштва Хајрудин Карић рекао је данас у Хашком трибуналу да су муслимани у прољеће 1992. године хапшени на Палама само због националности, док је оптужени Радован Караџић тврдио да су њихова хапшења била у вези са убистивима српских цивила.

Караџић је навео да је "муслиманска јединица Територијалне одбране БиХ, којом је командовао Суад Хамзић, 25. маја 1992. у селу Вукашиновићи, у општини Горажде, поклала и спалила заједно са кућом осморо чланова породице Вукашиновић, а дан касније је иста јединица у селу Лелеци покалала деветоро Срба и спалила им куће".

Упитан да ли је био ухапшен зато што је његов шурјак Ико Салихпашић учествовао у тим догађајима, свједок је одговорио: "Да ли је или није, он зна, да ли је доказано или није, то нема везе са мном".

Караџић је сугерисао да је свједок заборавио име брата своје супруге зато што се од њега ограђује, а Карић је то негирао и тврдио да је разлог за то што су се Салихпашић и његова сестра развели 1995. године, што је, како је рекао, "било давно".

На Караџићево питање који је разлог да је свједок почео да се крије 22. маја, односно на дан напада на српско село Реновицу и зашто је ухапшен он, а не његов пунац, свједок је одговорио да је "пунац побјегао".

Карић је на питање зашто нису ухапшени сви муслимани на Палама одговорио Караџићу да је то била његова политика. "Пребацили сте их све аутобусима у Сарајево, да их се ријешите, да испаднете добри, и тако...", рекао је свједок, уз коментар да Караџић "поставља небитна питања и пита глупости".

Свједок, који је 1992. живио у Сарајеву и радио у предузећу "Центротранс" на Палама, у главном исказу испричао да је био жртва и очевидац малтретирања у два заробљеничка објекта, наводећи као починиоце "људе Рајка Кушића".

"Када је дошао начелник полиције Малик Короман и видио тројицу умрлих и оне што леже, рекао је да ту мора да је завладала нека куга. Изгледао је зачуђен и рекао је да услови нису добри, али се ништа није промијенило", испричао је Карић.

Према његовим речима у затвору Кула налазили су се и жене и деца, а заточеници су, како је рекао, "углавном ишли на копање ровова, закопавали су мртве или су радили на економији".

Описујући Караџићеву посјету у августу 1992, Карић је рекао да, "иако у Кули, иначе, није владала таква чистоћа, тај дан све било наштимано да изгледа фино, зато што је Караџић тог дана дошао са новинарима и представницима Црвеног крста".

Караџић је Карићу прочитао ранију изјаву у којој је тврдио да му је Вехбија Карић, некадашњи командант муслиманске војске, био амиџа, али је свједок данас рекао да му он није тако близак род као што је представљено и не зна шта је Вехбија Карић радио, јер га "није интересовала политика".

Главни претрес се наставља сутра.

 

В.Ч.

 

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=42220

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2011 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 25
26 27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску