• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Караџићу: Свједок: РС дозволила долазак паравојних трупа
Суђење Караџићу: Свједок: РС дозволила долазак паравојних трупа Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
четвртак, 07 јул 2011 21:47

18:34 | 07/07/2011 | СРНА

Експерт тужилаштва, Кристијан Нилсен, изјавио је данас на суђењу Радовану Караџићу у Хагу да је Република Српска у току сукоба у БиХ одобрила долазак паравојних снага из Србије и да је имала обавештајни систем путем којег је њено руководство добијало обавјештења о њиховом доласку и дјеловању.

"Пошто је обавијештено о доласку 'Механичара', мале групе из Србије, било би чудно да руководство РС није обавијештено о доласку тако велике наоружане групе као што су били 'Шкорпиони'", рекао је Нилсен у наставку сведочења. Коментаришући документ који му се предочен, он је рекао да "граматички није јасно да ли су, осим 'Шкорпиона', и групе 'Кајман' и 'Плави' биле дио МУП-а Србије".

 

Нилсен је потврдио да су 24. јуна 1995. године те трупе дошле до Трнова и да су дјеловале са МУП РС, на чијем је челу био Горан Савић. У то вријеме, рекао је Нилсен, операције су обављане "у координацији са војском".

На питање тужиоца каква је била улога МУП-а у преузимању контроле над полицијама у општинама које су 1992. године хтјеле да остану у БиХ, одговорио да је "ситуација била различита од општине до општине, али је постојао тренд успостављања српске власти".

"Полиција је, у сарадњи са војском, основала и чувала заточеничке логоре у којима је био велики број људи. Они који су пуштени нису могли да се врате кући, јер није била гаратнована безбједност ни за њих ни за њихову имовину, већ су отишли у Хрватску или у друге земље", рекао је Нилсен.

Караџић је на почетку унакрсног испитивања тражио да свједок каже да ли је боравио на територији бивше Југославије прије избијања сукоба и има ли рођаке на том подручју, с обзиром да је научио језик. Нилсен је рекао да прије рата није био у Југославији, да је његова супруга из Загреба, а да су сви остали чланови породице Данци.

"Моја супруга има велики утицај на мене. Може ли се рећи да Ваша супруга има утицаја на Вас", упитао је Караџић. Тужилац и вијеће оцијенили су да је питање неприкладно.

Главни претрес се наставља у уторак

 

Ј.В.


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=42927

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2011 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску