• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Акаши свједок одбране Радована Караџића
Акаши свједок одбране Радована Караџића Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
понедељак, 22 април 2013 17:24

21/04/2013 | 11:13  | Агенције

У доказном поступку одбране некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића у Хашком трибуналу, у сриједу, 24. априла, ће свједочити јапански дипломата Јасуши Акаши, специјални изасланик генералног секретара УН за бившу Југославију од јануара 1994. до новембра 1995. године.

Одлуком претресног вијећа, Акашијев исказ ће се одвијати на сједници отвореној за јавност.

Судије су одбациле захтјев свједока да исказ да на затвореној сједници, који је образложио негативним искуством са медијима, у чијим је извјештајима, како је навео, често била искривљена права сврха његових изјава.

 

Вијеће наведене разлоге не сматра оправданим и у својој одлуци је подсјетило да се Акаши у септембру 2009. појавио као свједок одбране хрватског генерала Анте Готовине, на отвореној сједници.

Најављено је да ће стране у поступку по два и по сата испитивати свједока.

Према ранијем поднеску одбране, Караџић очекује да Акаши свједочи о кршењу ембарга УН који су починиле државе чланице када су достављале оружје Армији БиХ, како је “то показала његова властита истрага о жцрним летовимаж за Тузлу у фебруару 1995. године”.

Караџић, такође, очекује да Акаши свједочи о бројним сусретима које су њих двојица имали током 1994. и 1995. године и могао да потврди да му је Караџић лично рекао да Срби нису били одговорни за прво гранатирање Маркала.

Јапански дипломата није одговорио на први позив одбране да се састане са главним правним савјетником оптуженог, Питером Робинсоном, па је Караџић у априлу 2012. тражио да се тај разговор обезбиједи путем субпоене. Влада Јапана пренијела је да је Акаши све информације које је имао док је био специјални изасланик пренио централи УН у Њујорку, која је те документе ставила на располагање Међународном кривичном суду за бившу Југославију, те да он нема шта да дода тим документима и не види сврху сусрета са Робинсоном.

Захтјев за издавање обавезујућег налога Караџић је повукао у септембру, након пристанка Акашија да разговара са Робинсоном у Токију.

Главни претрес на суђењу Караџићу наставља се од понедјељка до четвртка. Сутра ће исказ, започет прошлог понедјељка, наставити бивши командант Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске генерал Станислав Галић.

Галић је у трибуналу осуђен на доживотни затвор због терора над цивилним становништвом Сарајева, а на издржавање казне упућен је у Њемачку.

Четвородневно недјељно радно вријеме уведено је и у поступку против генерала Ратка Младића, у чијем предмету тужилаштво наставља са извођењем доказа.

Исказ ће у уторак наставити да даје истражилац тужилаштва Ерин Галагер, коју ће наставити да испитује заступник одбране Дејан Иветић.

Након Галагерове, на клупу за свједоке биће позван холандски официр Еферт Рафе, који је у Холандском батаљону Унпрофора, задуженом за заштићену зону Сребреница, био савјетник команданта за теренску безбједност.

Рафе је у том својству 11. јула 1995, на дан уласка српских снага у Сребреницу пратио команданта Холандског батаљона Тома Кареманса на састанак са генералом Младићем, у братуначком хотелу “Фонтана”.

Рафе је раније у Трибуналу свједочио на суђењима генералима Радиславу Крстићу и Здравку Толимиру, те на суђењу Радовану Караџићу.

Наставак суђења бившем предсједнику Републике Српске Крајине Горану Хаџићу није најављен ни за идућу недјељу. Како је новинарима рекао главни тужилац Серж Брамерц, прекид је одређен због обавеза претресног вијећа у другим предметима.

В.Ч.    

 

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=85685

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску